Županija

NOVA MARKA VINA Potpisani sporazumi s vinarskim zadrugama

NOVA MARKA VINA Potpisani sporazumi s vinarskim zadrugama

U nastavku provedbe projekta ”Kreiranje nove marke vina na bazi grožđa plavca malog”, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić potpisao je sporazume o suradnji s pelješkim zadrugama PZ Stoviš Ston, PZ Putnikovići, PZ Pelješki vrhovi Janjina, PZ Kuna Pelješka, PZ Postup Donja banda, PZ Dingač Potomje i PZ Potomje Vina Radović.

Ovim sporazumom zadruge se obvezuju proizvesti najmanje 5.000 litara nove marke vina i pokušati ga plasirati na tržište, a Županija se obvezuje ustupiti pravo na korištenje zaštićene oznake novog vina.

Naime, slijedom preporuke iz Strategije razvoja vinogradarstva i vinarstva o stvaranju novog brenda kvalitetnog crnog vina Dubrovačko-neretvanska županija zaključila je s tvrtkom Agrarno savjetovanje d.o.o. ugovor o izradi studije ,,Bendiranje novog vina na bazi grožđa plavac mali”.

Svrha studije je stvaranje pretpostavki za povećanje konkurentnosti vinogradarsko-vinarske proizvodnje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na način da se brendira novo vino na bazi autohtone sorte grožđa plavac mali. U okviru cjelokupnog projekta brendiranja novog vina provest će se potrošačko testiranje odabranih uzoraka vina, brendiranje vina, dizajn proizvoda, izrada marketinškog plana te izrada pravilnika o kvaliteti i korištenju nove marke vina.

Rezultat projekta bit će zaštićena oznaka novog vina na bazi plavca malog, koja je intelektualno vlasništvo Županije. Pokusna proizvodnja treba krenuti od berbe 2015., a novo vino na tržište bi trebalo biti plasirano u ljeto 2016.

Sve ovo čini II. fazu projekta, dok su u okviru I. faze provedene opsežne analize tržišta, ekspertna istraživanja te pokusna proizvodnja novog vina. Analize tržišta i ekspertna istraživanja su ukazale na probleme „plavca iz polja“: gubitak preferencija i tehnološke manjkavosti zbog čega trenutačno nema veći potencijal i mora se popraviti.

U kraćem roku to je moguće kroz mjere vinifikacije. U okviru projekta postavljena je pokusna proizvodnja pri čemu se plavac iz polja kupažirao s vinima sorti: Merlot, Syrah i Cabernet Sauvignon. Od 15 testnih vina, u dva kruga ekspertnog ocjenjivanja odabrana su četiri za daljnje testiranje.

U sklopu radionice na Dubrovnik FestiWiNe predstavljeni su rezultati projekta i degustirana četiri odabrana uzorka testnog vina. Za njih su definirane tehnologije proizvodnje (u vinogradu i u podrumu) te provedena detaljna analiza vina u ovlaštenom laboratoriju.

Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, a provodi ga Regionalna razvojna agencija DUNEA.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist