Kultura

NOVA LUTKARSKA PREDSTAVA Dječice, ne propustite ‘Čarobni grah’!

NOVA LUTKARSKA PREDSTAVA Dječice, ne propustite 'Čarobni grah'!

Ovog ponedjeljka u Teatru Bursa održala se konferencija za medije Lutkarskog društva Aster, koji će se 17. siječnja predstaviti s premijerom ‘Čarobni grah’, engleskom narodnom bajkom u 10, 11 i 30 te 18 i 30 sati.

Redateljica Izmira Brautović obratila se na konferenciji, ističući kako joj je izuzetna čast i zadovoljstvo ponovo surađivati s lutkarskim društvom, prisjećajući se prošlogodišnje ‘Guščarice na studencu’. Također je dodala i to kako je ovo društvo toliko vrijedno radilo da je ona zapravo ‘došla na gotovo’.
– Suradnja je obostrana, moja je koordinacija i pomoć, a oni su zapravio sve napravili sami i to vrlo profesionalno – kazala je Brautović.

Radi se o predstavi koja nije i samo za djecu, već i za odrasle, istaknuto je također na konferenciji. Sonja Karamehmedović, jedna od članica ‘Aster’, kazala je kako je lutkarska predstava izuzetan način za pokloniti vrijeme djeci, te se zahvalila svima koji su pomogli da se ‘Čarobni grah’ realizira.

-Scena Burse nam je oaza, mjesto koje nam pruža sve uvjete, pa i atmosfera ovog malog gledališta je intimna, bliska. U kontaktu smo s djecom koja dođu na predstavu, što je zaista jako važno – kazala je, ističući kako osim Aster nema nikog tko se bavi ovim poslom, te je ujedno i iskoristila priliku da pozove u društvo sve koji bi se htjeli baviti lutkarstvom.

-Predstava je novi trenutak u našem radu, upustili smo se u nešto sasvim novo, nova vrsta animacije je prisutna. Radi se o lutki koja je slična marioneti, ali se pokreće držanjem za glavu te je vlastitm rukama dovodimo u geste. Proces izrade ovakvih lutaka je od početka naše djelo, pa sve do izbora bajke i dramatizacije, izrade lutaka i svega što je potrebno za samu izvedbu. Sve je ovo zajednički rad – kazala je Karamehmedović.

Bajku pripovijedamo u originalu, bilo bi previše smjelo intervenirati u nju, jer ona već sama po sebi ima poruku koja je vrlo bitna. Ova koju ćemo vidjeli 17.-og, govori o mladiću koji je naizgled neozbiljan, ali kad dođe u situaciju da se suoči s problemima, on nalazi u sebi hrabrosti i snage da sve uradi kako treba i sve ponovo dovede u ravnotežu. Dođite i pogledajte ju – kazala je – Vanja Balent, naratorica i pripovjedačica.

Oni su oživjeli ‘Čarobni grah’:

Redatelj: Izmira Brautović
Igraju članovi lutkarske družine ‘Dobrissimo’:
Majka – Marija Vukas
Jakov – Katarina Palinić
Starica – Andrea Budrović
Div – Hana Čerimagić Sarić
Divova žena – Senta Jerković
Narator – Vanja Balent
Dramaturška obrada i prilagodba teksta, scenografija i lutke:
Članovi Kulturnog društva Aster-Dubrovnik
Kostimografija: Đemila Dilberović, Udruga DART
Glazba i zvučni efekti: Ivan Brajković

Pročitajte još

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist

NOVA PREMIJERA KOLARINA ‘Matrimonijo’ kao hommage Žuži Egrenyi i Jozu Lovriću Jadrijevu

Dulist