Kultura

NOVA KNJIGA MATA JERINIĆA Večer smijeha i veselih epigrama

NOVA KNJIGA MATA JERINIĆA Večer smijeha i veselih epigrama

Ugodnu i veselu večer punu smijeha priredio je večeras u do zadnjeg sjedala ispunjenoj dvorani Hotela Lero Mato Jerinić sa svojim promotorima na predstavljanju svoje nove, 24 po redu knjige, prelijepe knjižice ‘džepnog izdanja’ u kojoj je skupio 87 svojih novih epigrama nazvavši je ‘Struktura grijeha’, koju je objavilo Društvo dubrovačkih pisaca.

Uvodno veliki broj okupljenih pozdravio je predsjednik Društva dubrovačkih pisaca Boris Njavro naglasivši kako je ovo treća Jerinićeva knjiga u njihovom izdanju, nakon romana „Stablo od duba“ i zbirke novela „Kapi kiše od kristala“, te kako je ovo na neki način povratak autora onome s čim je i počeo davne 1971. godine, objavivši svoju prvu knjigu aforizama.

Epigrami kao kratka književna forma, s jasnom porukom i neizbježnih stihom, skupljeni u prelijepoj maloj knjižici „za svačiji špag“ i u malom džepnom izdanju, nešto su što nasmije i na svoj način komentira današnja događanja, a to je Jerinić u ovoj knjizi i učinio.

O epigramu kao književnoj formi i Jeriniću govorio je Sebastijan Vukosavić, a kroz razgovor s gosparom Matom Jerinićem s Nilom Miličić Vukosavić, autor je odgovarao svojim novim i ponekim starim epigramom, nasmijavši publiku i često dobivši veliki pljesak. Iz velikog broja večeras rečenih epigrama izdvajamo tek njih nekoliko;

– Pokrenut je referendum, pitanje je samo jeste li zato da državu u koncesiju damo.

– Hrvatska bi izašla iz recesije u vrijedne ljude i prirodnu divotu, kad bi umirovljenicima prvi dan u mirovini bio zadnji u životu.

– Naučili smo na golotinju i nije zbog nje nastala strka, riječ je o glumcu koji na sceni drka! – čime je prokomentirao ovoljetno izdanje Igara predstavu „Elementarne čestice“.

Naravno, bilo je tu još puno pročitanih i rečenih epigrama iz „Strukture grijeha“, kao na primjer ona o padanju gaća pred Predsjednicom Kolindom, što je cijelu večer učinilo veselom i publiku nasmijanom, a sve uz glazbenu pratnju Antuna Tota Rilovića na gitari, te uz druženje i ugodan tratamenat na kraju predstavljanja nove knjižice Mata Jerinića.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist