Kultura

NOVA IZLOŽBENA SEZONA Boydellov Shakespeare iz Muzeja grada Šibenika gostuje u Dvoru

NOVA IZLOŽBENA SEZONA Boydellov Shakespeare iz Muzeja grada Šibenika gostuje u Dvoru

Gostujućom izložbom Muzeja grada Šibenika „Boydellov Shakespeare“, u utorak navečer u Kneževu dvoru je otvorena nova izložbena sezona Dubrovačkih muzeja.

Riječ je o izložbi zbirke ilustracija Shakespeareovih djela poznatih britanskih umjetnika s kraja 18. stoljeća, koja dubrovačkoj publici prezentira 50 od ukupno 100 grafičkih listova iz dva sveska kolekcionarskog atlas folio izdanja, koje je Muzeju grada Šibenika donirao profesor Boris Baranović-Bailo.

– Izložba koju večeras otvaramo podsjeća nas na važnost donacija u popunjavanju muzejskih fundusa, ali i skreće pažnju na one pojedince, koje danas ne susrećemo često, a koji su svojom velikodušnošću doprinijeli očuvanju kulturno-povijesnog naslijeđa i identiteta – poručila je u uvodnom govoru Pavica Vilać, ravnateljica Dubrovačkih muzeja, napomenuvši kako njena ustanova s Muzejom grada Šibenika njeguje dugogodišnju uspješnu suradnju u okviru koje su razmijenjene brojne izložbe kroz koje su se Dubrovčani i Šibenčani mogli upoznati s bogatim kulturno-povijesnim naslijeđem koje baštine njihovi gradovi.

Autorica izložbe, koja je prvi put prezentirana javnosti 2007. godine, je kustosica Muzeja grada Šibenika Marina Lambaša, a izložbu je za dubrovačko gostovanje prilagodila njena kolegica Anita Travčić.

Stotinu grafičkih listova u dvije mape završetak su velikog projekta bogatog engleskog izdavača i mecene umjetnosti Johna Aldermana Boydella poznatog kao „Boydellov Shakespeare“, započetog otvorenjem Shakspeare Gallery 1789. godine. Boydell je angažirao 37 britanskih umjetnika da ilustriraju 36 Shakespeareovih djela.

– Angažman je pripadao ponajboljim umjetnicima Velike Britanije, a kvalitetom se ističu djela Sir Joshue Reynoldsa, Georgea Romneya, Benjamina Westa te Henrya Fuselija, najvećeg slikara Shakespearijanskih tema. Tiskar ovog atlas folio izdanja, koje je predstavljalo tiskarsko, tipografsko i tehnološko dostignuće, bio je William Bulmer, iskusni i provjereni suradnik Johna Boydella, a između 30 kvalitetnih grafičara koje je Boydell zaposlio na izradi ovih 100 grafičkih listova kvalitetom se izdvajaju Francesco Bartolozzi i Luigi Schiavonetti – objasnila je kustosica Travčić te dodala kako je dubrovačkoj javnosti predstavljen odabir najboljih grafičkih radova, kroz koje se iščitava kulturno-povijesna mogućnost i ambicija Velike Britanije s kraja 18. stoljeća.

– Riječ je o izboru od 50 grafika jednog svjetski raritetog izdanja što publici daje jedinstven i zanimljiv uvid u Shakespeareova djela i pomalo konfuznu britansku umjetnost na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće. Riječ je o radovima u stilu neoklasicizma i romantizma, s elementima fantastike i mistike, a koji su najizraženiji u djelima Henrya Fuselija, dok se najbolje grafike ističu tehnikom punktiranja, u kombinaciji s linearnom metodom, što je karakteristično za Englesku grafiku 18. i 19. stoljeća – zaključila je A. Travčić.

Izložbu je otvorio Tonći Daničić, predsjednik Upravnog vijeća Dubrovačkih muzeja, a ostat će otvorena do 30. ožujka.

Pročitajte još

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist

[FOTO] ROĐENDANSKI KONCERT ZBORA BLASIUS Napunili Saloču od zrcala

Dulist

[FOTO] Predstavljena slikovnica Stane Šćapec ‘Bubamara iz Moševića’

Dulist