Kultura

NOVA IZLOŽBA U RUPAMA Više od svjetla i soli: 200 godina hrvatskih svjetionika

Izložba ‘Više od svjetla i soli: 200 godina hrvatskih svjetionika’ bit će otvorena u utorak, 4. lipnja 2019. godine u 19.30 sati u žitnici ‘Rupe’. Rezultat je to suradnje Dubrovačkih muzeja, Hrvatskog pomorskog muzeja Split i Plovputa d.o.o.

Kako bi obilježili veliku obljetnicu – 200 godina organizirane svjetioničarske službe na istočnoj obali Jadrana, izložbu su zajednički realizirali Hrvatski pomorski muzej Split i Plovput d.o.o., a njeni su autori Danka Radić, Marijan Bradanović, Dean Krmac, Petra Blažević, Sunčana Dežjot i Antonija Perković.

Na izložbi će posjetitelji imati priliku vidjeti prizore hrvatskih svjetionika u razdoblju država koje su nekada gospodarile istočnom obalom Jadranskog mora. Valja istaknuti austrougarske razglednice iz zbirke Luke Dragičevića te malo poznate fotografije Hrvatskog hidrografskog instituta iz 1930. godina. Autori se dotiču pitanja kako je gradnja svjetionika mijenjala lokacije na kojima su sagrađeni te kako se mijenjalo svjetionike same: ratovima, modernizacijom tehnologije i čovjekovim napuštanjem uslijed automatizacije.

Uz eksponate koji svjedoče o dugačkom popisu dužnosti danas iznimno rijetkog zanimanja svjetioničara, prezentira se i dokumentarna građa koja posreduje vrijedne informacije o djelovanju svjetioničara tijekom čitavog prošlog stoljeća: život i rad u danas gotovo nezamislivim uvjetima. Također, tematizira i što znači biti svjetioničar u 21. stoljeću.

Na pratećoj izložbi fotografija ‘Hrvatski svjetionici’ autora Željka Višića bit će predstavljena i izvanredna fotografska ostvarenja posredstvom kojih umjetnici impresivno predočuju činjenicu da su naši svjetionici dio nacionalne graditeljske i kulturno-povijesne baštine, bitni za pomorsku tradiciju i identitet Republike Hrvatske. Budući da je prvi svjetionik na istočnojadranskoj obali podignut na rtu Savudrija, izložba je, u suradnji s Gradom Umagom, Muzejom grada Umaga, Turističkom zajednicom grada Umaga i Ustanovom Festum, najprije postavljena u Umagu, da bi potom gostovala u Rijeci, Zadru i Splitu. Kustosica dubrovačke izložbe je voditeljica Pomorskoga muzeja Ana Kaznačić Skurić, a ostaje otvorena do 7. srpnja 2019. godine.

Pročitajte još

Koncertom Naire Asatryan u Dvoru prikupljeno gotovo osam tisuća kuna za Odjel pedijatrije

Dulist

UZ GODIŠNJICU SMRTI DUBROVAČKOG ‘POETE LAUREATUSA’ Zrinka Blažević prevela i prepjevala latinsku poeziju Ilije Crijevića

Dulist

ZANIMLJIVA IZLOŽBA U SPONZI ‘Kupališta su bila punktovi života, zabave, zafrkancije i amora!’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija