DuList IN

NOVA DRUŠTVENA MREŽA Hoće li Ello ‘srušiti’ Facebook?

Tek se pojavila, a već je smatraju opasnom konkurencijom Facebooku… Novu društvenu mrežu Ello osmislili su dizajneri i umjetnici. Postoji svega par mjeseci, a iako je prvotno bila zamišljena kao kanal komuniciranja samih osnivača i njihovih prijatelja, odlučili su je ipak učiniti dostupnom široj javnosti.

No ako ste se slučajno ponadali da ćete upasti samo tako, prevarili ste se. U novu društvenu mrežu može vas pozvati samo već postojeći korisnik, ili možete čekati da vam se odobri pozivnica koju ispunite prilikom posjete stranici, a kojih osnivači svakog trena zaprimaju na desetke tisuća.

No zbog čega su se toliki ljudi zainteresirali za ovu društvenu mrežu i poželjeli postati njezinim dijelom? Osim što je izrazito ugodna oku te na prvi pogled osvaja svojom čistoćom, minimalizmom i jednostavnošću, Ello je platforma na kojoj ne možete vidjeti niti jednu jedinu reklamu ili oglas. A ako je vjerovati Paul Budnitzu, jednom od osnivača Ello-a, to niti u budućnosti neće biti moguće.

Osim navedenoga, postoji još jedan bitan razlog sve veće popularnosti ove mreže, a taj je da Ello, za razliku od Facebooka, štiti podatke svojih korisnika. Sve ono što objavite na Ello-u vidjet će isključivo one osobe koje su i same korisnici Ello-a i koje prate vaš profil, odnosno svi korisnici Ello-a, ukoliko na taj način podesite postavke svog računa. Politiku Ello-a o privatnosti korisnika može se podrobnije proučiti iz manifesta objavljenog na stranici.

Što se tiče mogućnosti koje mreža pruža korisnicima, Ello se ni po čemu posebno ne ističe među ostalim društvenim mrežama. Kao i kod ostalih, i na ovoj mreži možete dijeliti statuse, fotografije, video isječke te komentirati objave osoba koje pratite, a baš kao i na Facebooku, možete svojem profilu dodati profilnu i naslovnu fotografiju.

Upravo iz svih razloga Ello nazivaju anti-Facebookom, iako sami osnivači taj naziv ne smatraju ispravnim pogledom na stanje stvari. Oni Facebook doživljavaju kao oglašivačku platformu, a Ello kao iskonsku društvenu mrežu. Želite li i vi pobjeći od Facebooka, oglasa i sponzoriranih objava te isprobati pomalo intimnu atmosferu Ello-a, ispunite zahtjev za pozivnicu i pričekajte odobrenje registracije.

Cosmopolitan.hr

Pročitajte još

MARKO VUKIĆ Ne želim uspjeti preko noći pa da me se brzo zaboravi

Maria Prkut

VELIKA FOTOGALERIJA S LOPUDA Tko je na otoku, taj stvarno uživa!

Dulist

ZVONE U ĐIRU Subotnja špica na Stradunu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija