Aktualno

NOVA AFERA Evo kome je ministar Marić omogućio otkup zemljišta u Brsečinama

Ministar državne imovine Goran Marić odlučio je u svibnju ove godine tvrtkama povezanima sa svojim bivšim šefom Željkom Udovičićem, vlasnikom grupacije u čijem stanu živi ministrov sin, prodati nešto više od 13 tisuća četvornih metara državnog zemljišta u zoni u kojoj je dozvoljena gradnja turističkog naselja, uz more u Dubrovniku, i to po cijeni od 5,092 milijuna kuna.

Tih malo više od 19 posto zemljišta u Brsečinama trebalo je Udovičićevim tvrtkama kako bi se upisale kao jedini vlasnici parcele na kojoj su dosad bili suvlasnici s državom. Ministar Marić potpisao je tako 9. svibnja ‘Odluku o razvrgnuću suvlasničke zajednice nekretnine u k.o. Brsečine’, a prema kojoj su tvrtke povezane s Udovičićem – Sikirica d.o.o. i Valeta d.o.o. – stekle pravo otkupa atraktivnog dijela zemljišta, koje se smjestilo u zoni T2, čija je namjena ugostiteljsko-turistička i dozvoljena je gradnja turističkog naselja, piše Jutarnji.

Spomenute dvije tvrtke bile su upisane kao suvlasnici s državom na četiri čestice, od kojih je najatraktivnija ona 91/2 Brsečine ukupne površine 68.623 četvorna metra, a koja se smjestila u zoni dozvoljene gradnje turističkog naselja, druga čestica 91/6 sastoji se od 10.924 četvorna metra i cesta je, “te kao takva ne može biti predmet raspolaganja”, kao ni čestica 91/8, koja je obala odnosno pomorsko dobro; preostala je još čestica 91/7 od 7171 četvornog metra, no ona se nalazi dalje od mora, odnosno preko puta ceste. Država se tako pristala upisati kao samostalni vlasnik te neatraktivne čestice iznad ceste, a ostale udjele prodati spomenutim tvrtkama.

Neatraktivna zona

-Trgovačka društva Valeta i Sikirica Ministarstvu državne imovine podnijela su prijedlog za razvrgnuće suvlasničke zajednice više nekretnina”, navodi se u spomenutoj odluci ministra Marića. Društvo Valeta, stoji nadalje, “dalo je pisanu suglasnost ovjerenu kod javnog bilježnika od 18. siječnja 2019. godine da u ovom postupku razvrgnuća suvlasničke zajednice Sikirica d.o.o. plati naknadu Republici Hrvatskoj do pune vrijednosti njezina suvlasničkog dijela na predmetnim nekretninama i da preuzima suvlasnički udio RH na čestici Brsečine.

Navedena suglasnost bit će sastavni dio i prilog ugovora o razvrgnuću koji će se sklopiti temeljem ove odluke”, piše u odluci ministra Marića. U tom dokumentu također se navodi da je tržišna vrijednost nekretnina označenih 91/2 i 91/7 k.o. Brsečine ukupne površine 75.794 četvorna metra utvrđena u iznosu od 32.250 milijuna kuna.

Što znači da vrijednost suvlasničkog udjela RH iznosi 6,19 milijuna kuna – navodi se u odluci. Međutim, nije država sve prodala spomenutim tvrtkama, pristala se upisati kao jedini vlasnik na čestici od 7171 četvornog metra upisanoj kao šuma, u potpuno neatraktivnoj zoni. Istodobno će Sikirica d.o.o. Republici Hrvatskoj, za razliku do pune vrijednosti njenog suvlasničkog dijela na svim nekretninama, isplatiti naknadu u visini tržišne vrijednosti od 5,092.628 milijuna kuna.

Još se navodi da će Sikirica d.o.o. snositi troškove u visini od 11.875 tisuća kuna za procjenu tržišne vrijednosti predmetnih nekretnina. Pitali smo ministra Marića koji procjenitelj je radio tu procjenu, a i tko ju je naručio, a i kako je došlo do te odluke, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

Kakvo nam se vrijeme sprema idući tjedan?

Dulist

Tko je prošetao Stradunom za žene u nerazvijenim zemljama?

Dulist

UZVIŠENJE SVETOG KRIŽA Procesija sa svijećama i blagoslov barki u Gružu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija