Aktualno

NOVA AFERA Evo kome je ministar Marić omogućio otkup zemljišta u Brsečinama

NOVA AFERA Evo kome je ministar Marić omogućio otkup zemljišta u Brsečinama

Ministar državne imovine Goran Marić odlučio je u svibnju ove godine tvrtkama povezanima sa svojim bivšim šefom Željkom Udovičićem, vlasnikom grupacije u čijem stanu živi ministrov sin, prodati nešto više od 13 tisuća četvornih metara državnog zemljišta u zoni u kojoj je dozvoljena gradnja turističkog naselja, uz more u Dubrovniku, i to po cijeni od 5,092 milijuna kuna.

Tih malo više od 19 posto zemljišta u Brsečinama trebalo je Udovičićevim tvrtkama kako bi se upisale kao jedini vlasnici parcele na kojoj su dosad bili suvlasnici s državom. Ministar Marić potpisao je tako 9. svibnja ‘Odluku o razvrgnuću suvlasničke zajednice nekretnine u k.o. Brsečine’, a prema kojoj su tvrtke povezane s Udovičićem – Sikirica d.o.o. i Valeta d.o.o. – stekle pravo otkupa atraktivnog dijela zemljišta, koje se smjestilo u zoni T2, čija je namjena ugostiteljsko-turistička i dozvoljena je gradnja turističkog naselja, piše Jutarnji.

Spomenute dvije tvrtke bile su upisane kao suvlasnici s državom na četiri čestice, od kojih je najatraktivnija ona 91/2 Brsečine ukupne površine 68.623 četvorna metra, a koja se smjestila u zoni dozvoljene gradnje turističkog naselja, druga čestica 91/6 sastoji se od 10.924 četvorna metra i cesta je, “te kao takva ne može biti predmet raspolaganja”, kao ni čestica 91/8, koja je obala odnosno pomorsko dobro; preostala je još čestica 91/7 od 7171 četvornog metra, no ona se nalazi dalje od mora, odnosno preko puta ceste. Država se tako pristala upisati kao samostalni vlasnik te neatraktivne čestice iznad ceste, a ostale udjele prodati spomenutim tvrtkama.

Neatraktivna zona

-Trgovačka društva Valeta i Sikirica Ministarstvu državne imovine podnijela su prijedlog za razvrgnuće suvlasničke zajednice više nekretnina”, navodi se u spomenutoj odluci ministra Marića. Društvo Valeta, stoji nadalje, “dalo je pisanu suglasnost ovjerenu kod javnog bilježnika od 18. siječnja 2019. godine da u ovom postupku razvrgnuća suvlasničke zajednice Sikirica d.o.o. plati naknadu Republici Hrvatskoj do pune vrijednosti njezina suvlasničkog dijela na predmetnim nekretninama i da preuzima suvlasnički udio RH na čestici Brsečine.

Navedena suglasnost bit će sastavni dio i prilog ugovora o razvrgnuću koji će se sklopiti temeljem ove odluke”, piše u odluci ministra Marića. U tom dokumentu također se navodi da je tržišna vrijednost nekretnina označenih 91/2 i 91/7 k.o. Brsečine ukupne površine 75.794 četvorna metra utvrđena u iznosu od 32.250 milijuna kuna.

Što znači da vrijednost suvlasničkog udjela RH iznosi 6,19 milijuna kuna – navodi se u odluci. Međutim, nije država sve prodala spomenutim tvrtkama, pristala se upisati kao jedini vlasnik na čestici od 7171 četvornog metra upisanoj kao šuma, u potpuno neatraktivnoj zoni. Istodobno će Sikirica d.o.o. Republici Hrvatskoj, za razliku do pune vrijednosti njenog suvlasničkog dijela na svim nekretninama, isplatiti naknadu u visini tržišne vrijednosti od 5,092.628 milijuna kuna.

Još se navodi da će Sikirica d.o.o. snositi troškove u visini od 11.875 tisuća kuna za procjenu tržišne vrijednosti predmetnih nekretnina. Pitali smo ministra Marića koji procjenitelj je radio tu procjenu, a i tko ju je naručio, a i kako je došlo do te odluke, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1895. Rođen slikar Ignjat Job

Dulist

CAVTATSKI UČENICI U KUĆI BUKOVAC Izrađivali uskršnje čestitke

Dulist