Aktualno

Nojku Marinoviću uručena Nagrada za životno djelo

Nojku Marinoviću uručena Nagrada za životno djelo

Središnji događaj proslave 20. obljetnice oslobođenja Konavala i Dana Općine Konavle bila je svečana sjednica Općinskog vijeća upriličena u Sportskoj dvorani na Grudi.

Otvarajući sjednicu predsjednik Općinskog vijeća Općine Konavle Božo Martinović posebno je pozdravio pripadnike Prve gardijske brigade Hrvatske vojske Tigrove kao i pripadnike Konavoske satnije.
Čestitajući svojim žiteljima Dan Općine načelnik Konavala Luka Korda nazočne na svečanoj sjednici, kako je kazao, nije želio „zamarati projektima realiziranim kroz proteklih 20 godina“, već se osvrnuo na događanja tijekom Domovinskog rata.

– Ničim izazvani napadnuti smo sa svih strana. Svi hvale svoje heroje, samo mi o našima stidljivo govorimo. U onome sistemu heroji su se slavili i neka su, ali mi moramo početi slaviti svoje heroje. Nedavno me netko pitao je li istina da u Konavle dolaze pravi tigrovi. Rekao sam da dolaze, ali sam krenuo dalje i mislim se, pa nije valjda mislio na tigrove iz Afrike. Doduše, ovi naši tigrovi imaju puno toga zajedničkog s onima u Africi. Oni se bore da očuvaju vrstu kao što su se naši borili da očuvaju Hrvatsku i da zaustave gamad – kazao je Korda, naglasivši kako su heroji danas u Konavlima.

– Evo ih ovdje. Danas su ovdje heroji i dajmo im pljesak jer oni su bili ovdje i kad se žarilo i palilo, kralo i uništavalo.  Dosta puta sam se sastao s onima koji su to radili i pitao sam ih zašto, ali nije bio odgovora, niti oni mogu odgovoriti  – kazao je Korda.
Čestitajući Konavljanima Dan Općine i 20. obljetnicu oslobođenja župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić pozvao je Vladu RH da ne poklanja svoj teritorij i ne pristaje na pogodbe sa susjedima.

– Ono što je naše je naše, a tuđe nam ne treba! Mi smo jasno rekli da je povezivanje s maticom Pelješki most i nema drugog povezivanja. Nema koridora, nema trajekata! Uvažavamo EU, ali oni neće nama određivati što je rješenje i neće izračunavati da je trajekt jeftiniji od mosta jer i mi to znamo. Gospodo iz Vlade dajte nam ono što nam pripada, dajte nam Pelješki most. – poručio je Vladi s Grude Nikola Dobroslavić.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i ovogodišnja Općinska priznanja. Nagradu za životno djelo Luka Korda uručio je general pukovniku Nojku Marinoviću. Nagrade za poseban doprinos u obrani Konavala tijekom Domovinskog rata dodijeljene su pripadnicima Prve gardijske brigade Hrvatske vojske Tigrovima i pripadnicima Konavoske satnije. Za poseban doprinos u promicanju Konavala u svijetu Općinske nagrade dodijeljene su konavoskim vaterpolistima Sandru Suknu, Mihu Boškoviću, Paulu Obradoviću i Elvisu Fatoviću koji su na Olimpijskim igrama u Londonu osvojili zlatnu medalju.

Zapovjednik Tigrova Tomo Medved u ime postrojbe uručio je zahvalnice konavoskom načelniku Luki Kordi te Lukši Glavinji, Ivu Simoviću i satniji Konavle. Luka Korda i Tomo Memed ovom prigodom su potpisali Povelju o suradnji na promicanju vrijednosti iz Domovinskog rata. Korda je pozvao Tigrove da ponovno posjete Konavle u travnju kada će na Grudi biti otkriven spomenik generalu Janku Bobetku.

Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Konavle nazočili su i general zbora Josip Lucić, brigadni general Tomo Medved, general Mijo Krišto, admiral Anto Urlić, saborski zastupnik Zvonko Milas, potpredsjednica HDZ-a Dubravka Šuica, predsjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Olga Muratti, gradonačelnik Grada Pakraca Davor Fuškar, gradonačelnik Metkovića Stipo Gabrić Jambo te načelnici susjednih općina Silvio Nardelli, Vedran Antunica i Nikola Knežić.

U prigodnom programu nastupili su kulturno umjetnička društva, članovi zbora Osnovne škole Gruda, najmlađi članovi Judo kluba Konavle Cavtat, učenici Osnovne škole Cavtat i klapa Oštro. Prikazan je i film „Konavle – 20 godine poslije“ autora Tonka Jovića koji govori o obnovi i razvoju Konavala nakon Domovinskog rata.

Prije svečane sjednice Općinskog vijeća u Čilipima kod spomenika Konavoska mati položeni su vijenci i zapaljene svijeće za poginule u Domovinskom ratu.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist