Kultura

NOĆ MUZEJA Izložba o opjevanom junaku: ‘51.2 po mjeri Orlanda’

NOĆ MUZEJA Izložba o opjevanom junaku: '51.2 po mjeri Orlanda'

‘51.2 po mjeri Orlanda’ naziv je izložbe Državnog arhiva u Dubrovniku koja se u petak navečer u Noći muzeja otvorila u Sponzi.

-Ovo osvježenje posvećeno je godini Orlanda (vitez Roland), legendom opjevanom junaku, simbolu dubrovačke neovisnosti – istaknula je u pozivu na izložbu ravnateljica Arhiva Nikolina Pozniak.
Izložba prikazuje transformacije lika Orlanda od stvarne povijesne osobe do simbola samostalnosti srednjovjekovnog grada. Prezentirano gradivo je u potpunosti digitalizirano.

-Otvaramo vrata Državnog arhiva i nakon 18 godina mijenjamo postav u našoj palači, čiji smo autori. Otvaramo vrata čitaonice prvi put kako bi posjetitelji Noći muzeja mogli vidjeti originalne dokumente iz zapisa o ovoj izložbi – rekla je Pozniak.

Autor izložbe Nikša Selmani, arhivist specijalist, istaknuo je kako je odabrani koncept htio u sebe inkorporirati i Orlanda kroz dubrovačku povijest i Orlanda kroz vezu s Hrvatskom, ali i u konačnici Orlanda kao dijela zapadnoeuropske baštine.

-Izložbu smo zamislili u četiri dijela. Prvi dio govori o Orlandu kao o stvarnoj povijesnoj osobi, drugi dio govori o njegovoj promjeni za vrijeme 12. stoljeća pa do 15. stoljeća u doba renesanse gdje se prikazuje kao književni lik i u konačnici Orlando je jedan dio identiteta lokalnih zajednica kao što je grad Dubrovnik pod protektoratom tada Žigmunda Luksemburškog, ugarsko-hrvatskog vladara. Četvrti dio pokazuje sudbinu Orlanda nakon što je 1825. godine pao za velikoga šijuna i dok se nije podignuo 1878. i eto još uvijek je s nama – rekao je Selmani dodavši kako je naslov izložbe ‘51.2 po mjeri Orlanda’ uzet jer se htjelo pokazati da je Dubrovnik bio grad koji je izuzetno pazio na pojam pravednosti, a Orlandova šaka, odnosno ruka koja drži mač na neki način jest taj simbol pravednosti, koji je bio potreban u uobičajenom životu pa tako i u Dubrovniku.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist