Kultura

‘NOĆ KNJIGE 2018.’ Što su pripremili u Dubrovačkim knjižnicama?

‘NOĆ KNJIGE 2018.’ Što su pripremili u Dubrovačkim knjižnicama?

Dubrovačke knjižnice i ove su godine dio ‘Noći knjige’, manifestacije kojom se već sedmu godinu zaredom daje poticaj čitanju te razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu.

Povod za to pružaju Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja). Noć knjige 2018. održat će se u ponedjeljak, 23. travnja, a ovogodišnja manifestacija posvećena je budućnosti knjige. Program u Dubrovačkim knjižnicama bit će podijeljen na onaj namijenjen djeci i mladima te za odrasle.

U Ogranku Mokošica odvijat će se aktivnosti namijenjene mladim knjigoljupcima od jutra do mraka. Program započinje Izložbom lutaka nastalih kroz rad lutkarske družine Ogranka (10:00), a nastavlja se čitaonicom te interaktivnim prikazom pretvaranja književnog djela u animirani film pod naslovom ‘Od priče do filma: W. Joyce, Leteće knjge gospodina Morrisa Lessmorea’ (16:00). Igraonicom i druženjem uz čaj i sveokusnjake ‘Harry Potter Cluedo’ (19:00) bit će zaključen program u Ogranku.

Lutkarska predstava ‘Vilenjak tvrdoglavac’ (17:00) prvi je program Odjela za djecu i mlade Narodne knjižnice Grad. Nakon druženja u svijetu lutaka uslijedit će pričaonica ‘Dubrovački politčari pričaju bajke’ (17:30), a završnica druženja u Noći knjige 2018. za najmlađe bit će u znaku nagradne Tombule (18:30).

Program ‘Noći knjige 2018.’ za odrasle započinje u Znanstvenoj knjižnici. Izbor inkunabula iz fonda Znanstvene knjižnice bit će predstavljen na izložbi ‘Prve tiskane knjige’ (18:00) čija je autorica voditeljica zbirke Ragusina, Ingrid Pavličević, a potom će uslijediti predavanje ‘Inkunabule i počeci europskog tiskarstva’ koje će održati ravnatelj Instituta za povijest umjetnosti, dr. sc. Milan Pelc.

Nastavak programa odvijat će se u Narodnoj knjižnici Grad, a bit će posvećen propitivanja budućnosti knjige i kako će ona izgledati u kontekstu modernog vremena i novih tehnologija. O toj temi govorit će dr. sc. Mato Brautović, docent Sveučilišta u Dubrovniku u predavanju ‘Budućnost knjige u digitalnom dobu’ (19:30). Pogled iz drugog kuta kroz distropijski roman Raya Bradburya dat će dr. sc. Ljubica Matek, docentica Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, u predavanju ‘Fahrenheit 451: lekcija koju nismo naučili’ (20:30). Ovogodišnju Noć knjige Dubrovačke knjižnice zaključit će druženjem uz glazbeni nastup Maje Grgić i Igora Vlahušića u prizemlju Narodne knjižnice Grad (21:30).

-Panike za budućnost knjige nema, pitanje je samo kako će ona izgledati u kontekstu modernog vremena i novih tehnologija – poručuju organizatori uoči još jednog maratonskog druženja s knjigom.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist