Kultura

NOĆ KNJIGE 2016. U znaku Shakespearea i Cervantesa

NOĆ KNJIGE 2016. U znaku Shakespearea i Cervantesa

Nastup Ramba Amadeusa i Ivana Aleksijeviča u cabareu ‘Veče glomazne poezije’, promocija knjige Lukše Lucijanovića ‘180 godina kavane Dubravka’ izložbe ‘Riječi, rječi, rječi’, ‘Shakespeare na dubrovačku’ i ‘U san nije vjerovati ili Bistri vitez tužnoga lica Miguela de Cervantesa y Saavedre’ dio su raznovrsnog programa koji su u petak, 22. travnja, organizirale Dubrovačke knjižnice u okviru manifestacije ‘Noć knjige 2016.’.

Maratonsko druženje s knjigom trajalo je od poslijepodneva pa sve do kasnih noćnih sati s ukupno 16 programa koji su se odvijali u Znanstvenoj i Narodnoj knjižnici te ogranku Mokošica.

Za najmlađe ljubitelje knjige organizirane su pričaonice, lutkarske predstave, kviz, igrokaz i tombula. Madim knjigoljupcima priče su interpretirale učenice Klasične biskupijske gimnazije Ruđera Boškovića, a čuli su ‘Gruzbona’, ‘Gospođicu Neću’, ‘Zlatnu ribicu’ i ‘Oprostite, jeste li vi vještica?’. Tanja Baletić izvela je lutkarsku predstavu ‘Maca papučarica’, a dramska skupina knjižnice pod vodstvom Katarine Palinić nastupila je s predstavom ‘Princeza i žabac’ te igrokazom ‘Od korice do police’. Najviše interesa bilo je za ‘Tombulu u knjižnici’ koja je privukla i malu i veliku djecu.

Noć knjige obilježilo je i predavanje Helene Brautović ‘Shakespeare u Hrvatskoj’ kao i glabeno -scenski nastup amaterske kazališne družine Kolarin pod nazivom ‘Shakespeare bard ili pisac’.

U predvorju Narodne knjižnice Grad organizirana je prodajna izložba dubrovačkih izdavača u kojoj su sudjeloviali: Matica Hrvatska – ogranak Dubrovnik, Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, Društvo za afirmiranje knjige i stripa Slagalica te Društvo dubrovačkih pisaca.

Noć knjige 2016. organizirana je na Dan hrvatske knjige, a uoči Svjetskog dana knjige i autorskih prava. Petu godinu za redom poticaj kulturi čitanja, knjizi, izdavaštvu i svemu onome što knjiga treba predstavljati u suvremenom društvu dali su svi sudionici manifestacije koja se održala u 223 grada i mjesta diljem Hrvatske.

Noć knjige protekla je u znaku obilježavanja dviju velikih obljetnica u svjetskoj književnosti: 400 godina od smrti Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa y Saavedre.

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist