Slušni aparat

No country for old men

No country for old men


Country glazbu rijetko možete čuti u Hrvatskoj. Najbliže na što ćete naići na nekoj streaming usluzi je algoritamski heštegirani, bljutavi countrypop, po mogućnosti praćen isječcima iz Red Dead Redemption 2. No, usprkos tome, ako zagrebete mrvu dublje ispod površine možete pronaći poprilično kvalitetnu glazbu i izvođače dostojne playliste svakog rockera koji ponekad poželi usporiti tempo. Za budućnost countryja nema straha, jer je samo ove godine čitav niz mlađahnih izvođača izdao odlične albume, a ja ću pokušati brzopotezno preporučiti čak sedam naslova vrijednih vaše pažnje.

Započet ću lokal-patriotski s 20-godišnjakom iz ruralne Alabame. Dee WHite još je u srednjoj školi privukao pažnju stručnjaka iz Nashvillea, što je rezultiralo odličnim albumom ‘Southern Gentleman’. Već iz naslova saznajemo kakav imidž Dee želi kultivirati – dobar, pristojan, kristalno čist momak koji poetski nježno u stilu Roy Orbisona džentlmenski otvara svoje srce u ‘Wherever You Go’, ‘Rose of Alabama’ ili ‘Tell the World I Do’, ili odaje počast rodnoj grudi u ‘Bucket of Bolts’ i ‘Ol’ Muddy River’.

Sa samog sjevera Juga, iz Kentuckyja, dolazi ian noe koji je prije par tjedana izdao svoj debitantski album ‘Between the Country’, otprilike točno pedeset godina nakon Dylanovog ‘Nashville Skyline’ albuma. U Ianovoj glazbi možete čuti dosta tog mladog Dylana iz doba suradnje s Johnny Cashom, uz dodatne utjecaje Neil Younga i John Prinea. Četrdesetak minuta odlične depresije zaslužuje učestalo slušanje, posebno ‘Letter to Madeline’, ‘Irene (Ravin’ Bomb)’ i ‘Meth Head’. Kao kuriozitet treba izdvojiti da dobar dio svoje popularnosti Ian može zahvaliti svom velikom fanu, Aquamanu tj. Jasonu Momoi koji mu je dao dosta publiciteta putem društvenih mreža. Ne smijemo zaboraviti ni dame country glazbe. Prva dolazi s dalekog sjevera Amerike, iz najmanje države u uniji – Rhode Islanda. CHarlie marie mlada je kantautorica u čijoj glazbi možete čuti znatan utjecaj legende country glazbe Patsy Cline. Svoje predstavljanje široj glazbenoj sceni započela je prije par mjeseci svojim prvim nosačem zvuka sa 5 pjesama u tradicionalnom country stilu od kojih treba izdvojiti ‘Rhinestone’ i ‘Rodeo’. Definitivno ime koje će se često spominjati idućih godina.

Caroline Spence već dugi niz godina marljivo piše i pjeva, i za nagradu se probila iz duboke ilegale i potpisala za ugledni Rounder Records, te izdala svoj treći album ‘Mint Condition’ u kojem uz nježne zvukove akustične gitare s opčinjenim slušateljima dijeli sve svoje nedaće glazbene (’Song About A City’, ‘Long Haul’) i ljubavne naravi (’Wait on the Wine’, ‘Sit Here and Love Me’). Ako ste pak raspoloženi za malo veseliju i vedriju stranu countryja, ne možete pogriješiti ako si pustite ‘You’re The Reason I Drink’, ‘Pick Me Up’ ili ‘Trailer Neighbor’. Ukupno 10 pjesama i malo više od pola sata nalaze se na istoimenom debitantskom albumu Sare Zebley i Hayley Prosser koje nastupaju kao Steel bloSSomS. Definitivno najveseliji album u ovoj kolumni, ako zanemarimo gotički mračne ‘Revenge’ i ‘Heroine’. Posljednja dva izvođača ipak su malo poznatija, a spadaju u kategoriju ‘Jabuka ne pada daleko od kruške’.

Justin Townse Earle, sin legendarnog Stevea, osim izuzetnog talenta od oca je naslijedio i osjećaj za pravdu i društveno-odgovornu glazbu. Na svojem najnovijem albumu ‘The Saint of Lost Causes’ tako u ‘Don’t Drink the Water’ proziva vlasti grada Flint u Michiganu u kojem već šest godina građanima iz rubineta ističe toksična voda, u ‘Over Alameda’ opisuje borbu Afro-Amerikanaca za pravdu u šezdesetima, a u ‘Appalachian Nightmare’ epidemiju ovisnosti i smrti od opioida.

Lukas Nelson, sin legendarnog Willieja, izabrao je različit put ka slavi od svog oca, legende outlaw countryja. Sa svojim pratećim bandom Promise of the Real na najnovijem albumu ‘Turn Off The News’ više naginje Americana-rocku u stilu John Fogertyja ili Tom Pettyja. No, zasigurno je najveću reklamu dobio u oskarovskom filmu ‘Zvijezda je rođena’ u kojem je glumio i bio zaslužan za većinu pjesama. Ovo je samo nekoliko prijedloga za upoznavanje s country glazbom ili za širenje vašeg znanja o toj temi, no jedno je zagarantirano – nekoliko slušanja ovih izvrsnih albuma zasigurno će zbuniti streaming algoritme.

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić