Natrag
18.1.2019 06:41

facebook

twitter

google

rss

dulist

NJIH ČAK TISUĆU Kako su gradski školarci učili o dubrovačkom govoru?

13.4.2018 @ 17:33 Dulist Aktualno
6;6

Podijelite:

Završio je projekt Radionica dubrovačkog govora čiju su organizaciju koordinirale Dubrovačke knjižnice na poticaj Grada Dubrovnika, a uz financijsku potporu Zaklade Caboga Stiftung.

Ovaj edukativni projekt bio je namijenjen učenicima petih i šestih razreda osnovnih škola s područja Grada. Dubrovačke knjižnice angažirale su dr. sc. Ivanu Lovrić Jović s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje koja je osmislila radionice, a izvodila ih je magistra edukacije hrvatskoga jezika Nikolina Kuraica.

Radionice su se održavale u dva navrata po 45 minuta što znači da je svaka skupina učenika, a bilo ih je 36, odslušala isti sadržaj od ukupno dva školska sata, po jedan u svakom polugodištu. U projektu je sudjelovalo oko 1000 učenika.

U prvom ciklusu radionica zadatak je bio da se obradi leksik dubrovačkoga govora na primjeru odabranih poglavlja iz knjige Nade Skatolini ‘Pripovijesti o Gradu’. Kako bi učenicima bio predstavljen i autentičan izgovor odabrana poglavlja čitali su glumica Kazališta Marina Držića Izmira Brautović te radijski spiker i voditelj Sebastijan Vukosavić.

U drugom dijelu radionica obrađivao se isti tekst ali u fokusu su bile fonologija i morfologija na osnovnoj razini, prilagođeno učeničkom uzrastu. Tako su se u prvom dijelu obrađivale nepoznate riječi, dok su se u drugom bavili poznatim riječima, to jest njihovim fonološkim i morfološkim činjenicama, kako bi spoznali da dubrovački govor nisu samo njima djelomično poznati talijanizmi, već govor koji još živi među njima.

Prvi ciklus radionica odvijao se u novoobnovljenoj palači u Pustijerni koju je obnovila Zaklada Caboga Stiftung, dok su se radionice u drugom polugodištu održavale u Znanstvenoj knjižnici. Svrha projekta je povratak dubrovačkom govoru u cilju senzibiliziranja i edukacije djece.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana