Aktualno

NIŽI PDV U UGOSTITELJSTVU Slijedi li smanjenje cijena, povećanje plaća ili nova ulaganja?

NIŽI PDV U UGOSTITELJSTVU Slijedi li smanjenje cijena, povećanje plaća ili nova ulaganja?

Od 1. siječnja 2020. godine na snagu je stupio paket od devet poreznih zakona.

Riječ je o četvrtom krugu porezne reforme i nastavku poreznog rasterećenja gospodarskog sektora, i to za 2,4 milijarde kuna. U ovom se krugu reforme ističe snižena stopa od 13 posto koja će se primjenjivati za pripremanje i usluživanje jela i slastica u i izvan ugostiteljskih objekata. Naime, posebnim propisom obuhvaćeni su i catering objekti jednostavnih usluga. Prema dosadašnjim procjenama, državni će proračun tako ‘ostati kratak’ za 900 milijuna kuna godišnje. Nikolina Trojić, predsjednica Županijske komore Dubrovnik ističe kako ‘pozdravlja svako rasterećenje koje ide na račun gospodarstva’.

Teško je za očekivati da će ugostitelji smanjivati svoje cijene. – nikolina trojić

— Dakle, pozdravljam svako rasterećenje koje oslobađa jedan dio sredstava koje će poslodavci moći dalje uložiti i investirati ili povećati plaće svojim zaposlenicima. U tom smjeru ide i cijela reforma, odnosno kako bi država zapravo rasteretila biznis sektor. Dugo godina smo se borili za smanjenje PDV-a u ugostiteljstvu. Svjesni smo bili, a i kroz naše se sve analize pokazalo da nismo konkurentni u turističkom sektoru s tako visokim PDV-om, da na taj način ‘gušimo’ svoje gospodarstvo. Lokalna, mala proizvodnja najviše je patila. Povratak PdV-a s 25 na 13 posto za usluge pripreme i usluživanja hrane unutar i izvan ugostiteljskih objekata dobro je došla mjera. Žao nam je što nije bila i prije. Ali, u svakom slučaju kad su pomaci pozitivni, pozdravljam ih kad god oni bili – ističe Trojić i dodaje kako su tijekom proteklih godina ugostitelji bili ‘preopterećeni sa svim fiksnim troškovima, pogotovo po pitanju visokih cijena najma.

— Problem s radnom snagom dodatno je otežao situaciju, ali i po pitanju cijena rada. Stvorila se neka melankolija vezano za nova ulaganja. Nadamo se da će ova injekcija potaknuti investicije unutar ugostiteljskog sektora – naglašava. Cijene jelovnika se, kako nam ističe, u ugostiteljskim objektima neće smanjiti, ‘niti je intencija bila da se smanjuju u tom smjeru’.

NIŽI PDV U UGOSTITELJSTVU Slijedi li smanjenje cijena, povećanje plaća ili nova ulaganja?
Nikolina Trojić

— Pozadina cijele priče bila je želja da naši ugostitelji što više koriste lokalne inpute. Dakle, da njima lokalni proizvod malih OPG-ova i ono što je domaće zapravo ne bude skupo. Sredstva koja se oslobode kroz novi PDV idu prema cilju pribavljanja kvalitetnijih namirnica. Teško je za očekivati da će ugostitelji smanjivati svoje cijene. Svim novim reformama u zadnjih godinu dana želi se potaknuti podizanje razine usluge i kvalitete kako bismo na turističkom tržištu postigli bolju konkurentsku poziciju – kaže Trojić.

Gore plaće?
Može li podizanje kvalitete biti uvjetovano podizanjem plaća zaposlenicima?, pitali smo Trojić.

— Apsolutno! Kako volimo sami isticati, ali i cijeli turistički sektor to ističe: ‘Čovjek je ključ uspjeha!’. U tom dijelu i podizanje njihovih plaća pridonosi cjelokupnoj razini dojma i usluge koje naši gosti primaju. Zadovoljan zaposlenik uvijek će imati osmijeh na licu i puno će bolje te aktivnije raditi oko gosta i pružiti gostoprimstvo kojim se volimo dičiti – kaže nam predsjednica ŽK Dubrovnik. Inače, stopa PdV-a od 25 posto i dalje će se primjenjivati na ugostiteljske usluge koje se odnose na alkoholna i bezalkoholna pića te vino i pivo. Smatra li to neuspjehom, Trojić odgovara:

— Ne bih rekla da je to neuspjeh. To je zapravo kompromis. Inače, u samom je startu porezni prijedlog išao u smjeru da će se za 13 posto oporezivati priprema i usluga hrane samo i isključivo unutar ugostiteljskog objekta. Određenim naporima i pregovorima ukazali smo da je fast food, dostava i catering dio istog procesa te usluživanja. I da ne mogu imati PDV od 25 posto. To je nešto što je normalno i što je uspjelo zaživjeti u ovom poreznom zakonu – ističe. Godinu 2019. smatra izazovnom.

— Veliki je broj poreznih reforma donesen, a ‘izbrisane’ su brojne administrativne barijere. I kad bismo tako nastavili, gospodarstvo bi išlo u pozitivnom smjeru. Postoji gospodarski rast, rast BDP-a, no ono čega smo se pribojavali turistički su trendovi, tj. hoće li popunjenost kapaciteta biti na zadovoljavajućoj razini. Ili će se događati efekt prelijevanja u bliskoistočne destinacije? Na kraju se to nije dogodilo. Svima nam je to bilo upozorenje da kontinuirano treba raditi na kvaliteti usluge, proizvoda, ali i na njegovom brendiranju. Kupaca i potrošača za našu uslugu i proizvod – ima. Ne možemo se nadmetat s niskim cijenama. U toj smo utrci izgubili. Međutim, posebnost lokalnog i domaćeg možemo uvijek nuditi. Za takve proizvode imamo tržište. U poslovnom smislu, sva ova rasterećenja pridonijela su situaciji da poslodavcima ostane više sredstava, pogotovo u situacijama kada nema radne snage pa se podizanjem plaća na neki način to kompenzira i privlači se određena kvalitetna radna snaga – navodi Trojić.

‘Zasad smo zadovoljni’
Godinu 2019., predstavnici ugostitelja proveli su ‘u artikuliranoj, što tihoj, što glasnoj borbi da se taj PDV smanji’, ističe nam predsjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Dubrovačko-neretvanske županije Nikolina Farčić.

Zadovoljni smo pregovorima, odnosno popuštanju da se PDV vrati na 13 posto za usluživanje jela i slastica, no ne za pića – Nikolina farčić

NIŽI PDV U UGOSTITELJSTVU Slijedi li smanjenje cijena, povećanje plaća ili nova ulaganja?
Nikolina Farčić

— Dosadašnji PDV bitno je remetio konkurentnost. Zadovoljni smo pregovorima, odnosno popuštanju da se PDV vrati na 13 posto za usluživanje jela i slastica, no ne za pića. To ostaje neriješeno te postaje naš sljedeći zadatak, u novom krugu smanjenja, a za koji zaista ne znam kad će biti. Dakle, jedini ugostiteljski objekti koji nisu obuhvaćeni ovo reformom, i koji nisu zadovoljni, caffe su barovi koji isključivo poslužuju piće. U ovom krugu su profitirali samo oni koji poslužuju jela i slastice. Međutim, zasad smo zadovoljni – rekla je Farčić. Po pitanju mogućih smanjivanja cijena jela u ugostiteljskim objektima, ističe:

— Mislim da će se to iskompenzirati plaćama, odnosno dodatnim investicijama kojih dosad nije bilo, a koje su izostale zbog povećanja PDV-a. Uvijek postoji dosta toga što bi se moglo poboljšati i u što bi se moglo investirati. Samo što su neke investicije zbog svega bile na čekanju. Tako da mislim da će iste sada doći na red – naglasila je.

Osvrnula se i na 2019. godinu. Pregovore s Gradom Dubrovnikom u kontekstu novih ugovora smatra ‘otvorenima i vrlo uspješnima’. Naime, ugositeljima je Gradska uprava predstavila novi model suradnje ‘5x5x5’, koji će se uvesti također od 1. siječnja 2020. Model predviđa produljenje zakupa gradskih prostora i najma javnih površina na pet godina, uz pet godina moratorija na izmjene u javnoj površini i broj stolova. Po pitanju protekle sezone ističe ‘kako bismo trebali biti zadovoljni’. U 2020. ne očekuje velike poraste. ‘Osim toga, Dubrovnik je grad koji treba odrediti granice rasta’, dodaje. Predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić istaknuo je kako je ‘2019. godina bila turbulentna’.

Nama je bilo neophodno smanjenje poreza jer ova djelatnost ne bi opstala i više ne bismo imali kvalitetnih restorana u Hrvatskoj – ante vlašić

NIŽI PDV U UGOSTITELJSTVU Slijedi li smanjenje cijena, povećanje plaća ili nova ulaganja?
Ante Vlašić

— Vrlo je bitno što smo uspjeli s drugim udrugama ugostitelja u Republici Hrvatskoj, na našu inicijativu, spustiti PDV na hranu na 13 posto. Nama je bilo neophodno smanjenje poreza jer ova djelatnost ne bi opstala i više ne bismo imali kvalitetnih restorana u Hrvatskoj. Plan je bio da se vratimo na situaciju kakva je bila 2013., no nismo uspjeli spustiti PDV i na piće. Zasad nemamo nikakvih saznanja da će biti manji, ali nadam se da hoće u idućim godinama. Nastavljamo se truditi – rekao je Vlašić. Dodaje kako će ‘svaki ugositelj iskoristiti ovo smanjenje na način koji njemu odgovara’.

— Sad imamo mogućnost. Nekome kome je potrebno, iskoristit će ga za smanjenje cijena jela, netko za povećanje plaća ili za investicije… Svaki od tih načina je koristan – navodi Vlašić. Ističe kako su s Gradom Dubrovnikom postigli dogovor oko najma javnih površima i prostora u vlasništvu Gradske uprave. ‘Ove godine postigli smo puno. Godina 2019. bila je godina dobrih vijesti, a vidjet ćemo kako će se manifestirati u 2020’, Vlašić će.

Posebni porez
Predsjednik Udruženja obrtnika Dubrovnik te vlasnik kafića ‘Antika’ Zlatko Begušić jasno ističe kako je ‘svaka porezna olakšica i rasterećenje uvijek dobrodošlo, pogotovo u današnja vremena kada nam PDV iznosi 25 posto, što je stvarno puno’.

Olakšica se u ovom slučaju odnosi samo na restorane i hranu koju pripremaju i služe, a kafići i noćni klubovi nisu u to ušli. Zbog toga nismo zadovoljni – zlatko begušić

NIŽI PDV U UGOSTITELJSTVU Slijedi li smanjenje cijena, povećanje plaća ili nova ulaganja?
Zlatko Begušić

— Olakšica se u ovom slučaju odnosi samo na restorane i hranu koju pripremaju i služe, a kafići i noćni klubovi nisu u to ušli. Zbog toga nismo zadovoljni. Da su nam bar u tu olakšicu ušli kava, mlijeko, pivo ili vino, bili bismo jako zadovoljni. Nas zahvaća dio reforme koji se odnosi na povećanje PDV-a na bezalkoholna pića ovisno o udjelu šećera. Kafići i noćni klubovi se na neki način uvijek kažnjavaju. Do sada nisu još imali nikakvih olakšica. Kada bi imali porezne olakšice, vlasnici lokala mogli bi više ulagati te ih obnavljati. Dovoljno je pogledati situaciju u posljednje dvije godine u kojoj su prihodi isti, a rashodi stalno rastu. Plaće konobara i kuhara u Dubrovniku porasle su u protekle dvije godine za 20 i više posto. Nadamo se da će i nama ‘granuti sunce’ pa da i nama daju neke olakšice – kaže Begušić.

Inače, novi ciklus donosi i spomenuti posebni porez kojim se uvodi oporezivanje bezalkoholnih pića prema udjelu šećera. Nikolina Trojić navodi kako se radi o ‘nacionalnoj strategiji smanjivanja udjela šećera i prevenciji šećerne bolesti, posebno kod djece i mladih’, a riječ je o konceptu Ministarstva zdravstva.

Tekst objavljen u tiskanom izdanju DuLista 31. prosinca 2019.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist