Politika

Nitko nema potporu za predsjednika GV-a!

Nakon što je javnost u utorak ostala uskraćena za informaciju koga će dubrovački Laburisti podržati kao kandidata ili kandidatkinju za prvo mjesto Gradskog vijeća, te su najavili svoju odluku danas, do toga – neće doći.

Podsjetimo, u sadašnjoj konstelaciji snaga ni lijeva ni desna koalicija ne može na subotnjoj konstituirajućoj sjednici u subotu sastaviti većinu ni izabrati predsjednika vijeća bez potpore Hrvatskih laburista ili liste Srđ je Grad, a dok su Srđevci cijelu kampanju izgradili na tome da neće koalirati s nikim, a Laburisti su nakon utorka, za danas najavili objavu imena kojeg će podržati na čelu Gradskog vijeća. No, kako nam je potvrdio nositelj liste dubrovačkih Laburista Matko Bupić, to je još uvijek nepoznanica.

-Danas gotovo sigurno neće, a hoće li u subotu i to je upitno. Još ćemo danas razgovarati s nekoliko grupacija, međutim nisam siguran da ćemo imati definiranog kandidata niti do subote – rekao je Bupić, a na naš upit znači li to da će se ponavljati konstituirajuća sjednica odgovorio:
-Ni to ne mogu predvidjeti danas, ali ta mogućnost je realna – zaključuje on.

Nećemo s nikim koalirati!

U toku jutra na svojoj facebook stranici Bupić je objavio i priopćenje u kojem opisuju kako će izgledati njihov budući angažman u Gradskom vijeću. Tekst priopćenja prenosimo u integralnoj verziji.

''Mi, hrvatski laburisti – vijećnici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, želimo i ovom prigodom uoči konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća, kao i puno puta do sada, jasno i nedvosmisleno istaknuti naše poimanje politike i način na koji ćemo sudjelovati u radu Gradskog vijeća.

U politiku nismo ušli da bismo bili kopija dosadašnjih političkih aktera. Među političkim grupacijama koje participiraju u novom sazivu Gradskog vijeća ne nalazimo dovoljan broj onih s kojima bismo, na temelju prihvaćanja bliskih svjetonazorskih i općeljudskih vrijednosti, mogli formirati parlamentarnu većinu. S obzirom na to da ne želimo sudjelovati u vlasti pod svaku cijenu, kao što smo to stalno isticali, ostajemo vjerni svojim načelima u koja se ne uklapa bilo kakva trgovina foteljama i sinekurama i zato NE MOŽEMO I NE ŽELIMO NI S KIM ULAZITI U POSTIZBORNE KOALICIJE.

Istodobno, poštujući volju birača i nasušnu potrebu što brže uspostave Gradskog vijeća koje bi trebalo činiti ravnotežu velikim gradonačelničkim ovlastima, mi hrvatski laburisti željeli bismo aktivno pridonijeti konstituiranju Gradskog vijeća. Međutim, ponovo ne po svaku cijenu. Potpuno svjesni svoje odgovornosti, odluku o tome kojem predloženom kandidatu ili kandidatkinji ćemo dati svoje glasove donijet ćemo po vlastitoj savjesti. Na isti način sudjelovat ćemo u radu Gradskog vijeća, donoseći svoje odluke neovisno od koje stranačke grupacije budu predložene, bez stranačkih i koalicijskih stega i bez obveza prema ikome – imajući u vidu jedino gospodarski i društveni probitak Grada.

Pritom odbacujemo sva nagađanja i insinuacije da bismo na bilo koji način mogli biti odgovorni za stavljanje ili nestavljanje UPU-a platoa Srđ na dnevni red neke buduće sjednice Gradskog vijeća, naročito ako u međuvremenu UPU platoa Srđ dobije potrebne suglasnosti Županije i resornog ministarstva. Jasno i nedvosmisleno ponovo potvrđujemo svoje osobno uvjerenje o štetnosti projekta na Srđu za budućnost Dubrovnika i pozivamo sve gradske vijećnike da glasuju protiv prihvaćanja UPU-a platoa Srđ, kao što ćemo i mi glasovati, kada ta točka dođe na dnevni red neke buduće sjednice Gradskog vijeća.

Naše djelovanje u Gradskom vijeću bit će usmjereno realizaciji programskih ciljeva iz našeg predizbornog programa. Ako nam se ukaže povjerenje odgovorno ćemo sudjelovati u svim odborima i radnim tijelima. Jedino i samo u interesu i za dobro Grada i građana, a ne zato što nas je netko kupio ili da nas je obvezao da naše ruke bezuvjetno budu u zraku. S nama nema trgovanja, sa svima možemo razgovarati, ali se naši glasovi ne mogu kupiti!''

Pročitajte još

LUJIĆ I KRISTIĆ GRADU Kad će se Bourbon ponovno otvoriti za promet?

Dulist

UZ PODRŠKU SDP-a Milanović u utrci za Pantovčak

Dulist

SRĐEVCI O GUP-U ‘Vrijeme prolazi, beton ždere prostor, a mafija zarađuje’

Dulist