GradUrednički izbor

Nitko ne želi ugraditi lift u zgradu Grada Dubrovnika

Nitko ne želi ugraditi lift u zgradu Grada Dubrovnika

Nitko nije bio zainteresiran za izvođenje radova na ugradnji dizala u zgradi Grada Dubrovnika, na adresi Pred dvorom 1 pa se projekt odgodio. Podsjetimo, još 28. veljače ove godine raspisana je javna nabava za projekt ugradnje lifta u zgradi Grada Dubrovnika, čime bi tijela javne vlasti konačno postala dostupan i osobama s invaliditetom. No, kako navode iz Grada Dubrovnika, na navedenu javnu nabavu nije se javio ni jedan ponuditelj.
-S obzirom da je u isto vrijeme raspisana javna nabava i za kotlovnicu koja rješava pitanje grijanja i hlađenja Kneževog dvora, zgrade gradske uprave, Luže i prostora kina Sloboda, a za realizaciju tog projekta je izabran izvođač, odlučeno je da se prvo riješi projekt kotlovnice te da se nakon toga ponovno raspiše javna nabava za lift – odgovorili su na upit DuLista iz Gradske uprave na ovu temu.

Panoramsko dizalo
Inače, procijenjena vrijednost ovih radova bila je 2.240.000,00 kuna bez PDV-a. Dizalo je projektirano kao panoramsko s kabinom nosivosti do 900 kg, do 12 osoba. Konstrukcija je čelična sa sigurnosnim staklom, opremljeno led rasvjetom i ventilacijom, a konstrukcija će se ugraditi u stubišnom prostoru između krakova i podesta stubišta. Zgrada u kojoj će se ugraditi dizalo je zaštićena Rješenjem o registraciji povijesne cjeline grada Dubrovnika, upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Zbog toga je ovaj zahvat u prostoru pomno projektiran, naveli su još početkom ožujka iz Gradske uprave, na način da minimalno utječe na postojeće stanje te da izvođenje radova ne utječe na normalno funkcioniranje građevine. Projekt je odobrio Konzervatorski odjel u Dubrovniku. Treba svakako istaknuti kako je ovaj lift bio tema i prethodnih saziva Gradskog vijeća, no tadašnji gradonačelnik Andro Vlahušić pravdao se kako ugradnju lifta ne odobravaju konzervatori. To je na jednoj od sjednica Vijeća novog saziva demantirao gradonačelnik Mato Franković. Naime, na pitanje DDS-ove vijećnice Terezine Orlić o tome može li se lift uopće ugraditi u zgradu gradske uprave, gradonačelnik je odgovorio kako je razgovarao s konzervatorima za koje se redovito isticalo kako ‘ne dozvoljavaju lift u zgradi gradske uprave’ te je saznao da ga do sada nije bilo moguće postaviti jer nitko za njega nikada nije konzervatore ni pitao.

Osobama s invaliditetom će, nažalost, uredi Grada i Županije, koji djeluju na ovoj adresi očito još neko vrijeme biti nedostupni.

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist