Peškafondo

Nisu mu k’o romjenča…

Nisu mu k'o romjenča...

Prošle su od tada neke 4 godine. Sjećam se kako je rekao – pošalji pitanja na faks. Logično, znate da se on ne služi blagodatima moderne tehnologije, nije išao u te škole, uostalom njemu je kompjutor čista znanstvena fantastika.

Pitanja je bilo, njih desetak, petnaest, i nisu bila previše politička, moglo bi se reći čisto životna, dijelom čak i osebujna, jer  Pero V., odnedavno i dedees, je upravo takav lik. Čim ih je vidio smrklo mu se, posegnuo je za mobitelom i krenuo vrištati. Znaš 'mala', ja sam završio dva fakulteta… Ma znate već tu priču. Slijedila je bujica neprimjerenih, neartikuliranih riječi. I tu je bio kraj priče.

Nekako baš u isto vrijeme kao i pred četiri godine, dobili smo isti takav poriv. Ma zašto ne. Objavio je službenu kandidaturu za gradonačelnika, pa bilo bi 'pošteno', prije nego ga pijarovska piskarala krenu ušminkavati (ako je to uopće moguće), napraviti razgovor s Perom dedeesom.

Pao je telefonski dogovor. Razgovarat će u četiri oka uz unaprijed pripremljene natuknice. 'Šalji ih na mail.' Ooo, vidi čuda, dogodilo se preobraćenje.  Naučio je što je to kompjutor. A onda, nakon kraće šutnje, došli smo opet do znanstvene fantastike. Pero dedees nije znao svoj e-mail. Ali kao pravi menadžer, vlasnik tvrtke(i), dužnosnik, kandidat za gradonačelnika Dubrovnika i čovjek koji će uskoro razotkriti sve muljaže iz pretvorbe i privatizacije u Gradu i RH, brzo se snašao. Dao je smjernice kako će se javit njegova pijarovka, koja ga usput budi rečeno zove 'predsjedniče'. Čemu? Nije mi se dalo ulaziti još i u tu pojedinost.
Pitanja su poslana. Ovaj put ne toliko osobna i osebujna, više realna, u skladu s tmastom političkom situacijom koju je sam kreirao i provodio u posljednje četiri godine u Gradu. I da, sad pretpostavljam da ste poželjeli preskočiti ostatak ovog teksta i posegnuti za prelistavanjem novine. Ali moram vas opet razočarati. Razgovora nema!

Ispostavilo se da onaj drečavi i poprilično nadobudni Pero dedees, koji u Lera pred širokim auditorijem voli držati govore, nema baš previše hrabrosti. Ispostavilo se da nema ni m… k'o romjenču, kako je prostački znao podbadati gradske vijećnike za govornicom, dok je bio okružen tv publikom i blagonaklonim pogledom svoga mlađeg brata Andra V.

Pero dedees zapravo ne zna dati intervju ili razgovarati ako nije unaprijed sam pripremio svoja pitanja i platio za njihovu objavu. Štos je dakle da, sa sebi postavljenim pitanjima mora biti predstavljen kao velika poštenjačina, naivčina. Pravednik. Sve što se razilazi s njegovim poimanjem svoga lika i djela nije dopušteno, a znajući za svoju hirovitu narav, kada bi mu u tren oka moglo izletjeti bujica nekontroliranih riječi ili nešto neprimjereno za novinarske i uši javnosti, nema razgovora i gotovo. Samo mu još takvo treba u kampanji za gradonačelnika. Sada treba izigravati skrušenog, mudrog i nadasve širokogrudnog lika.
Pero dedees, još jednom je razočarao, nije imao hrabrosti odgovarati na škakljiva pitanja, čime je pokazao koliko je tašt i nespreman predstojećeg izazova, ma koliko god on o tome drugačije mislio…

Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović