Natrag
19.4.2019 04:34

facebook

twitter

google

rss

dulist

Ništa od zaduživanja u Americi

9.10.2013 @ 10:34 Mia Njavro Aktualno

Podijelite:

Uoči puta u Washington ministar financija Slavko Linić kazao je da se država do kraja godine neće zaduživati na inozemnom tržištu, već će povećani deficit financirati zaduženjem na domaćem tržištu.

Odustajanje od plasmana državnih obveznica u SAD-u nije slučajno, a kako doznaje Večernji list, do njega je došlo jer su ulagači negativno reagirali na Vladine smjernice ekonomske politike i zatražili prinose koje se Linić nije usudio prihvatiti.
Na proljeće ove godine hrvatska se država zadužila uz 5,625 posto kamate, a da to ponovi sada, morala bi izdvojiti oko 7 posto, piše Večernji.
 
Amerika zbog politike tamošnjeg FED-a još uvijek pliva u novcu, ali krajem godine očekuje se promjena na čelnom mjestu američke središnje banke i zaokret u monetarnoj politici koji će dovesti do povećanja kamata i smanjene ponude novca.
No, zbog svojih domaćih problema Hrvatska nije u prilici da sad iskoristi povoljan međunarodni okvir jer nas financijska tržišta, uz Mađarsku, percipiraju kao jednu od najrizičnijih država u srednjoj i jugoistočnoj Europi. 

Više pročitajte ovdje.

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana