Aktualno

Ništa od zaduživanja u Americi

Ništa od zaduživanja u Americi

Uoči puta u Washington ministar financija Slavko Linić kazao je da se država do kraja godine neće zaduživati na inozemnom tržištu, već će povećani deficit financirati zaduženjem na domaćem tržištu.

Odustajanje od plasmana državnih obveznica u SAD-u nije slučajno, a kako doznaje Večernji list, do njega je došlo jer su ulagači negativno reagirali na Vladine smjernice ekonomske politike i zatražili prinose koje se Linić nije usudio prihvatiti.
Na proljeće ove godine hrvatska se država zadužila uz 5,625 posto kamate, a da to ponovi sada, morala bi izdvojiti oko 7 posto, piše Večernji.
 
Amerika zbog politike tamošnjeg FED-a još uvijek pliva u novcu, ali krajem godine očekuje se promjena na čelnom mjestu američke središnje banke i zaokret u monetarnoj politici koji će dovesti do povećanja kamata i smanjene ponude novca.
No, zbog svojih domaćih problema Hrvatska nije u prilici da sad iskoristi povoljan međunarodni okvir jer nas financijska tržišta, uz Mađarsku, percipiraju kao jednu od najrizičnijih država u srednjoj i jugoistočnoj Europi. 

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist