Aktualno

Ništa od nižeg PDV-a na hranu na ljeto!

Ništa od nižeg PDV-a na hranu na ljeto!

Iako je ministar financija Slavko Linić prije nekoliko mjeseci najavio da će prehrambena industrija na određene proizvode dobiti nižu stopu već 1. srpnja, u Ministarstvu financija nisu uspjeli pronaći model koji bi bio prihvatljiv proračunu i istodobno imao pozitivan efekt na tvrtke.

 – Osnovni je problem što je maksimalan iznos nižeg PDV-a na hranu, koji bi mogao podnijeti proračun, oko 300 do 500 milijuna kuna. No, time bi vrlo mali broj proizvoda dobio smanjenu stopu. S druge strane, to ne bi bio poseban poticaj za domaću prehrambenu industriju jer bi nižom stopom bili obuhvaćeni i isti uvozni proizvodi. Ukupno gledano, efekt bi bio vrlo mali za domaću prehrambenu industriju i zajednički smo od toga odustali – izjavio je u srijedu ministar Linić gostujući na Hrvatskom radiju, prenosi poslovni.hr

Objasnio je da će se do kraja godine, kad se odrade daljnje kalkulacije, razmotriti model prema kojem bi se povećala međustopa PDV-a na hranu koja sad iznosi 10 posto (imaju je ulje, šećer i dječja hrana, dok najnižu stopu od pet posto imaju mlijeko i kruh). Ideja je da se dio proizvoda prebaci s opće stope od 25 posto na novu, višu međustopu.

– U vrlo smo ozbiljnim pregovorima s domaćom prehrambenom industrijom i pokušat ćemo naći rješenje do kraja godine- rekao je Linić.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist