Zanimljivosti

NIŠTA JEDNOSTAVNIJE Ublažite kašalj prirodnim putem!

Bolovanje bolest

Kašalj je česta posljedica virusne ili bakterijske infekcije dišnih puteva, a prate ga simptomi kao curenje iz nosa, kihanje, upaljeno i otečeno grlo, povišena temperatura, glavobolja i bol u mišićima.

Do kašlja dolazi kad virusi, bakterije, prašina, pelud ili drugi iritanti nadražuju živčane završetke u dišnim putevima između grla i pluća. Tako tijelo kašljem pokušava pročistiti dišne puteve. Pri tom ulaže velike napore, jer brzina zraka pri kašljanju doseže sto kilometara na sat.

Kroničan kašalj može biti znak ozbiljne bolesti poput upale pluća ili tuberkuloze. No češće je samo gnjavaža za oboljelog, jer izaziva bol u plućima i opću iscrpljenost. Dobra je vijest da ne morate juriti u ambulantu ili u ljekarnu da biste liječili kašalj i druge tegobe svojstvene prehladi ili gripi.

Ako već niste, nabavite sastojke kao što su med, limun, đumbir, češnjak, crveni luk i ljutu papričicu. S njima i s još ponekom namirnicom možete sami napraviti izvrsne sirupe i čajeve koji će vam ublažiti kašalj, a usput i upaljeno grlo.

Isprobajte ove prirodne recepte i izliječite kašalj već danas.

Jednostavan sirup s medom i limunom

Med je stari kućni lijek protiv kašlja i drugih tegoba povezanih s prehladom i gripom. Koristi se sam ili u čaju. Jedna je od najzdravijih prirodnih namirnica na svijetu i sadrži snažne antibakterijske i protuupalne sastojke. Istraživanje na 139 djece s infekcijama dišnih puteva utvrdilo je da med ublažava noćni kašalj bolje od farmaceutskih proizvoda.

Limun pak smanjuje upalu i unosi u organizam dozu vitamina C, koji podiže imunitet.

Sastojci

150 ml meda

50 ml kokosovog ulja ili ekstra djevičanskog maslinovog ulja

50 ml svježe iscijeđenog limunovog soka

Pomiješajte sastojke i grijte smjesu tik do točke vrenja. Ulijte je u steriliziranu bočicu i pohranite u hladnjaku. Tamo će se održati jestivom najmanje tri tjedna.

Uzmite jednu žlicu sirupa tri do četiri puta dnevno, dok se simptomi ne povuku.

Ljuti sirup za ublažavanje kašlja

Neke su ljute namirnice ljekovite i protiv kašlja. Za aktivni sastojak đumbira gingerol zna se da posjeduje moćna protuupalna svojstva. Luk sadrži kemijske spojeve kao što su fenoli, flavonoidi i kvercetin, koji imaju protuupalna, antivirusna i antioksidantska svojstva.

Sastojci

4 žličice kvalitetnog meda (najbolje manuke)

1 isjeckani crveni luk

3 svježa đumbira, naribana

Izlijte med u zdjelu pa dodajte isjeckani luk i naribani đumbir. Promiješajte i pustite smjesu da odstoji tijekom noći.

U tom će vremenu med apsorbirati aktivne sastojke koje luk i đumbir budu otpuštali. Potom sastojke možete izvaditi iz meda ili ih ostaviti, po želji. Jedite jednu žličicu smjese pet-šest puta dnevno.

Ljuti sirup ima snažno djelovanje i brzo ćete primijetiti kako tegobe popuštaju.

Sirup za ublažavanje teškog kašlja

Sastojci

2 grančice majčine dušice

1 štapić cejlonskog cimeta

1 mali luk, oljušten i isjeckan na kockice

1 režanj češnjaka, oljušten i smrvljen

1 ljuta papričica, lagano zasječena

150 ml meda

50 ml kokosovog ulja ili ekstra djevičanskog maslinovog ulja

50 ml svježe iscijeđenog limunovog soka

Ubacite majčinu dušicu, cimet, luk, češnjak i ljutu papričicu u malu tavu pa prelijte uljima i medom. Ljuta papričica pospješuje dotok krvi do upaljenog područja, u ovom slučaju grla, što ubrzava iscjeljenje. Promiješajte i grijte smjesu tik do točke vrenja. Skinite je s vatre, prekrijte i pustite da se potpuno ohladi. Procijedite i iskoristite samo smjesu ulja i meda.

Ulijte procijeđenu smjesu u tavu, dodajte svježi limunov sok i prelijte u sterilizirane bočice i dobro začepite. Pohranite u hladnjaku, gdje će sirup ostati jestiv najmanje tri tjedna. Uzimajte tri do četiri puta na dan.

Đumbirov čaj

Kvrgavi gomolj đumbira koristi se tisućama godina za liječenje kašlja. Đumbir ima antihistaminska i dekongestivna svojstva te pomaže pri iskašljavanju i otvaranju dišnih puteva.

Sastojci

12 režnjeva svježeg đumbira

1 žlica meda

2 žlice svježeg limunovog soka

Ubacite režnjeve đumbira u posudu sa šest decilitara vode. Grijte na laganoj vatri dvadesetak minuta i skinite s vatre (pri pravljenju čaja od đumbira voda ne smije zavrijeti). Iscijedite, dodajte veliku žlicu meda i dvije žlice svježe iscijeđenog limunovog soka. Ako je napitak preljut, dodajte još vode i meda. Pijte nekoliko šalica tijekom dana.

Čaj od majčine dušice

U Njemačkoj, majčina dušica službeno je odobren tretman za kašalj, hripavac i bronhitis. Listići ove biljke sadrže moćnu smjesu spojeva koji smiruju kašalj tako što opuštaju mišiće dušnika i smanjuju upalu.

Sastojci

smrvljeno lišće majčine dušice

med

svježe iscijeđeni limunov sok

U 2 dcl kipuće vode dodajte dvije čajne žličice smrvljenog lišća majčine dušice. Ako želite veću količinu čaja, na svaka dva decilitra vode ubacite još dvije čajne žličice. Ostavite lišće u vodi deset minuta pa procijedite. Dodajte med i limun, jer djeluju antibakterijski i pojačavaju smirujući učinak na dišne puteve.

Protiv kašlja isprobajte i sljedeće biljke:

Sljezov čaj oblaže grlo zaštitnim slojem i razrjeđuje sluz, čime olakšava iskašljavanje. Za svaku šalicu čaja upotrijebite dvije žličice suhog sljeza. Pijte tri šalice dnevno.

Marulja, poznata i kao macina trava (lat. Marrubium vulgare) nekad je bila uobičajen sastojak bombona za iskašljavanje. Napravite čaj s dvije žličice lišća ili cvijeća marulje za svaku šalicu.

Dodajte 45 kapljica tinkture od sladića u vruću vodu i polagano pijuckajte. Sladić razrjeđuje sluz i ublažava grčenje bronha. Ne uzimajte ga duže od dva tjedna.

U borbi protiv kašlja možete eksperimentirati i s kaduljom, metvicom i klinčićem.

Neki stručnjaci preporučuju terapiju limunom začinjenim sa solju i paprom. Na narezani limun stavite malo soli i papara te ga grickajte.

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist