Aktualno

‘Nismo smanjivali cijene pa ih nećemo ni povećati’

'Nismo smanjivali cijene pa ih nećemo ni povećati'

Ministar financija Slavko Linić istaknuo je početkom tjedna kako se, s ciljem postizanja daljnjih ušteda, međustopa poreza za turističke i ugostiteljske usluge diže s 10 na 13 posto. Mala, no itekako bitna razlika.

Linić je hrvatskoj javnosti obznanio kako se međustopa podiže na 13 posto jer 'imamo velike deficite i trebamo je povećati'. Ocjena je kako se mora povećati upravo na 13 posto, odnosno, prema Liniću, 'ništa konfuzno'.

– Mi samo moramo znati da deficiti ne smiju biti ovako veliki, a jedna od mjera je i povećanje prihoda. Podigli smo međustopu, prema tome ja smatram da svi koji su na međustopi imaju izvanredne olakšice – naglasio je Linić. Kako na to povećanje gledaju dubrovački ugostitelji, s obzirom kako su imali olakšanu stopu poreza na dodanu vrijednost u odnosu na druge sektore?
– Naravno da su nam ove povlastice koje smo imali puno značile, a vidjet ćemo što će se dalje događati, je li to stvarno ili tek prijedlog. Što se tiče podizanja cijena, do toga neće doći. Kad se spustio PDV, nismo ih spuštali, prema tome sad ih nećemo niti dizati. Nije to jedina stvar koja utječe na cijenu, tu su cijene nabave i slično – ističe Luko Musladin, vlasnik restorana Orsan, pivnice Babin kuk i restorana Ancora u Zatonu. Ističe i kako se tih tri posto ne čini kao nešto bitno zbog čega bi itko od ugostitelja podignuo svoju cijenu usluge.

'Moramo pratiti državne puteve'

– To nije nešto što kreira cijenu. Najveći problem je u tome što je ovo znak da bi PDV mogao ići još više, što bi nas opet moglo vratiti unazad te ne bismo mogli biti konkuretni s ostalim, susjednim državama, što je recimo nama osnovni problem. Ako ne možemo biti konkurencija ostalim državama u okruženju, onda smo u problemu – zaključuje Musladin.
Da dubrovački ugostitelji zbog povišene međustope neće povećati ijednu usluga, potvrdio nam je i Ivo Rudenjak, predsjednik Ceha ugostitelja Dubrovnika.

– Ako je kasa prazna, mora se povećat! To je jedini način za riješiti probleme. Što se tiče podizanja usluga, dubrovačko ugostiteljstvo to neće napraviti, jer mi ugostitelji radimo kvalitetno cijelu godinu, a drugi bi svi mogli i propasti zbog ovog. Dakle, kako ih nismo smanjivali kad je bilo smanjenje, tako ih nećemo sad niti podizati. Moramo pratiti državne puteve, dok ne prođe kriza i to je to. Bit će sve u redu. Sad smo tu gdje jesmo – istaknuo je Rudenjak.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist