Slušni aparat

Nikad nije prerano za album godine

Nikad nije prerano za album godine

Prije točno pedeset godina, na petak trinaesti, izašao je album koji će iz temelja promijeniti rock’n’roll lansiravši novi žanr. Teški gitarski rifovi, žestoka ritam sekcija i rime ispjevane glasom koji ledi krv u žilama postali su zaštitni znak heavy metala na istoimenom debitantskom albumu Black Sabbatha. No, ovo nije priča o četvorki iz Birminghama, roditeljima metala i dooma. Nije priča o prošlosti i nostalgiji, već je vrijeme da se, ušavši u šesto desetljeće postojanja, okrenemo budućnosti metala, mladim nadama i baštinicima svih formata teške glazbe. Jedan od tih baštinika je francuska neovisna diskografska kuća Season of Mist. Dom velikanima scene kao što su Cynic, Gorguts, Ne Obliviscaris, Rotting Christ i Solstafir već četvrt stoljeća uspješno promovira ekstremne oblike underground metala širom svijeta, a kandidaturu za titulu najkvalitetnije diskografske kuće 2020. istaknuli su vrlo rano izdavanjem dva izvanredna albuma već u siječnju.

‘Grave Image’ drugi je album misterioznog doom/goth sastava DEATHWHITE. Iako postoje već osam godina te za sobom imaju dva odlično prihvaćena eP-a i debitantski album ‘For a Black Tomorrow’ (također za Season of Mist), nitko ne zna apsolutno ništa o članovima banda. Sve što se zna je da je dotadašnji trio za potrebe snimanja svojeg drugog albuma dodao i drugog gitarista i da su porijeklom negdje iz Sjedinjenih Država. Članovi banda smatraju da glazba mora biti u prvom planu i da su oni kao pojedinci potpuno nevažni. Stilom podsjećajući na duboko depresivnu mješavinu utjecaja Paradise Losta, Katatonie i Toola, najistaknutiji član banda definitivno je pjevač, koji svojim čistim, duboko emotivnim glasom u potpunosti kreira atmosferu melankolije, tuge i nihilizma. Praćen odličnim gitarskim dionicama, dosta žešćim od onih na prvom albumu, ‘Grave Image’ savršen je materijal za nadglasavanje zvižduka bure u ovo doba godine. Jako je teško pronaći zamjerke za bilo koju od deset stvari, no definitivno od cjeline odskaču uvodna ‘Funeral Ground’, ‘Further from Salvation’, ‘Plague of Virtue’ i ‘A Servant’ (naj-Tool-ovskija stvar na albumu), dok je ‘Return to Silence’ odličan izbor za odjavu albuma. U zadnjih desetak dana ‘Grave Image’ preslušao sam barem dvadesetak puta, i nema sumnje da će mi biti jedan od najboljih albuma cijele godine.

Još jedan od imena u repertoaru Season of Mista je mađarski band THY CATAFALQUE. Band u najlabavijoj interpretaciji te riječi, jer iza tog naziva ustvari stoji genijalni multiinstrumentalist Tamas Katai. Dijeleći svoj dom između Mađarske i Škotske, Tamas već puna dva desetljeća kreira jedinstvenu glazbu koja se teško može opisati riječima. Thy Catafalque jednostavno treba čuti, a kad ga jedanput čujete, zauvijek ćete biti u stanju prepoznati njegov unikatni stil. No, to apsolutno ne znači da je njegova glazba uniformna. Studiozna mješavina black metala, elektronike, trip-hopa, jazza i mađarske tradicionalne narodne glazbe Tamasu dopušta da slušateljima servira nepresušno obilje raznovrsnih melodija. Novi album ‘Naiv’ već je deveti po redu ove ‘grupe’ i nasljednik izvrsne ‘Geometrie’ iz 2018., a po običaju ugošćava niz poznatih glazbenika, od kojih je potrebno izdvojiti vrhunsku vokalnu izvedbu česte suradnice Martine Horvath. Prvi taktovi uvodne ‘A bolyongas ideje’ kreću u žestokom black metal stilu, no već sljedeća stvar ‘Tsitsushka’ čista je jazz-dance numera uz upotrebu saksofona, trombona i sintesajzera. ‘Embersolyom’ je prava hipnotička folk stvar, a ‘A valosag kazamatai’ i ‘Kek madar’ minimalističko elektronički uratci.

Album zatvaraju dvije najžešće stvari – ‘Veto’ i ‘Szelvesz’ uz vokale Gyule Vasvarija iz Periheliona. Prije dvije godine mi je ‘Geometria’ bila pri samom vrhu godišnje liste, i nema nikakvog razloga da ‘Naiv’ ne bude i ove godine. No, tempom koji je Season of Mist udario izdavanjem albuma vrhunske kvalitete ta godišnja lista morat će imati barem pedeset mjesta kako bi ostalo prostora i za druge izdavačke kuće. A još je pred nama punih jedanaest mjeseci nove glazbe, a u njima očekujte pregršt novih albuma u izdanju ove diskografske kuće poput već najavljenih Tombs, Earth Rot i Hyborian. Metal ulazi u svoje šesto desetljeće postojanja nikad kvalitetniji i moćniji.

FOTO: Facebook.com/Deathwhite,Thy Catafalque

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić