Hrvatska

NIJEMCI NA NOGAMA ‘Kako mislite imati i turizam i platforme?’

NIJEMCI NA NOGAMA 'Kako mislite imati i turizam i platforme?'

Aktualne rasprave i dvojbe oko mogućih novih bušotina u našem Jadranu strelovito su se proširile izvan hrvatskih granica, piše Poslovni.hr. 

Osim službene Italije, koja je već pokrenula postupak procjene prekograničnog utjecaja na okoliš, unatoč tome što u Jadranu sami imaju deset puta više istražnih bušotina od Hrvatske, spominjanje bušotina, platformi, nafte iritira i mnoge europske turiste. “Pa jesu li vaši normalni? Imate najčišće more u Europi i sad biste radili platforme?! Morate se izboriti da se to ne dogodi! Kako mislite imati i turizam i platforme? Je li to stvarno istina?”, samo su neka od pitanja koja posljednja dva-tri tjedna slušaju hrvatski turistički predstavnici u Njemačkoj.

Hrvatsku za odmor mnogi biraju zbog imidža zemlje prekrasnog krajolika i čistog mora, a upravo prirodi, kako je posvjedočilo i posljednje istraživanje Instituta za turizam, i daju najviše ocjene. Mogućnost da se to nagrdi ili ugrozi smeta i običnim kupačima i nautičarima, a naročito su se uznemirili upravo najbrojniji hrvatski gosti, Nijemci. Poznati su po visokoj ekološkoj osviještenosti i lako se angažiraju oko takvih tema, a pritom prate što se događa u zemljama u koje putuju, kažu u uredu Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Frankfurtu.

Barem jednom dnevno čuđenje i pitanja o bušotinama i Jadranu odslušaju i u ljubljanskom uredu HTZ-a. Ni tamošnji mediji i turisti nisu za to. Misle da je posrijedi potencijalna opasnost za more koje dijele s Hrvatskom, kaže direktor slovenskog HTZ-a Goran Blažić. Hrvatski turistički predstavnici zasad nemaju stručne odgovore o tome da eventualnih deset novih istražnih bušotina tek neznatno može pridonijeti postojećim rizicima u Jadranu. U opticaju su proturječne informacije i bušotine se na trenutke čine većom prijetnjom za imidž nego za okoliš. To više ministar Darko Lorencin tu temu ne bi smio pred novinarima otklanjati uz lakonsko: “Mislim što i premijer”.

Četiri godine borbe

Lanzarote otjerao naftaše

Nakon četverogodišnje borbe stanovnici španjolskog otoka Lanzarote proglasili su pobjedu: konzorcij Repsol objavio je da obustavlja bušenje morskoga dna zbog nafte. Otkako je, naime, prije četiri godine španjolski kralj dao dozvolu konzorciju koji predvode njemački RWE i australski Woodside, tisuće otočana i nihovih gostiju organizirali su mnoge prosvjede da bi zaštitili prirodu. U akciju su se uključile i turističke agencije iz Velike Britanije, Njemačke i skandinavskih zemalja, koje strahuju da bi jedna ekološka katastrofa uništila turizam na otočju.

Izvor: Poslovni.hr

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist