Aktualno

NIJE U UPOTREBI OD 80-IH Uređuje se svjetioničarska zgrada na Olipi, sljedeće ljeto prvi gosti!

NIJE U UPOTREBI OD 80-IH Uređuje se svjetioničarska zgrada na Olipi, sljedeće ljeto prvi gosti!

Svjetioničarska zgrada na nenastanjenom elafitskom otočiću Olipa prenamijenit će se u turističke svrhe. Naime, zgrada je zamišljena kao smještajni objekt koji će se iznajmljivati kao jedna cjelina. Sastojat će se od četiri smještajne jedinice, a primat će do deset osoba. Sve nam je to otkrio Hrvoje Lazarević, čija je tvrtka Blic Invest d.o.o. temeljem raspisanog javnog natječaja objavljenog u rujnu prošle godine jedina dostavila ponudu na natječaj za sanaciju i zakup svjetioničarske zgrade Olipa za razdoblje od deset godina. Ponuda je dostavljena na ukupan iznos od 140.400 eura (uvećano za PDV) te je s navedenim ponuditeljem Plovput sklopio ugovor o sanaciji i zakupu.

NIJE U UPOTREBI OD 80-IH Uređuje se svjetioničarska zgrada na Olipi, sljedeće ljeto prvi gosti!

— Svjetioničarsku zgradu koja nije u upotrebi još od 80-ih godina prošlog stoljeća uređujemo u skladu s projektima koji su dio Ugovora o sanaciji i zakupu. Sa sanacijom smo već započeli, a završetku radova se nadamo prije početka sljedeće turističke sezone. Zbog specifičnosti terena i teškog pristupa objektu, radovi u skladu s očekivanjima napreduju sporo – istaknuo je za DuList Lazarević. Troškove same sanacije predviđaju na oko milijun i pol kuna plus ulaganja u dodatne sadržaje ‘koji će podići kvalitetu cjelokupne ponude, sve u skladu s projektima iz Ugovora naravno’, govori vlasnik tvrtke Blic Invest. Na Olipi nije predviđen ugostiteljski objekt, no gosti će, prema njegovim riječima, na raspolaganju imati poslugu 24 sata dnevno.

— Vodeći brigu o očuvanju ljepote same svjetioničke zgrade, kao i očuvanju ljepote njena okoliša, uz kombinaciju intime i planiranih sadržaja, ne sumnjamo da će Olipa privući profilirane goste – rekao je Lazarević za svjetioničarsku zgradu koja je prvi put u dugoročni zakup dana 2015. godine. Inače, Plovput više od 15 godina stavlja u turističke svrhe svjetionike koji su automatizirani, odnosno bez svjetioničarske posade, dok ih skoro 10 godina daje u dugoročni zakup. U svibnju ove godine raspisan je još jedan natječaj za svjetioničarsku zgradu na našem području, i to za Grebene, koji se smatraju među najljepšim svjetskim svjetionicima otvorenih za smještaj. Zanimljivo je kako za ovaj, ali ni za natječaj za Olipu nisu javno objavljeni rezultati. Tko je bio najbolji ponuditelj doznali smo tek iz odgovora Plovputa na naš upit.

Red Carpet dao najbolju ponudu
Temeljem raspisanog javnog natječaja za zakup svjetioničarske zgrade hridi Grebeni za razdoblje od 5 godina, pristigle su dvije ponude – obrta Red Carpet u vlasništvu Silvije Visković te ponuda trgovačkog društva Sanus Victus d.o.o., istaknuli su nam u odgovoru. Ponuda Red Carpeta bila je povoljnija, a iznosila je 55 tisuća eura (uvećano za PDV) za razdoblje od 5 godina te je s ponuditeljem sklopljen ugovor o zakupu. Grebeni su u javnosti zasigurno ‘atraktivniji’ od Olipe, no nažalost, uz sva čuda tehnike i Internet, do Silvije Visković nismo mogli doći kako bismo saznali detalje ponude. No, ovo se prezime veže već otprije za Grebene i iznajmljivanje svjetioničarske zgrade stare 128 godina. Prema pisanjima nacionalnih medija, Zvjezdan Visković zvani Braco 2012. dobio je desetogodišnju koncesiju za Grebene. Svjetionik se dnevno mogao iznajmiti za tisuću i kusur eura, no imao je izrazito loše komentare na stranicama za rezervaciju smještaja. Inače, o Grebenima kao luksuznom izletištu prvi je počeo ‘maštati’ Goran Štrok koji je ovom skupinom otočića upravljao prije Viskovića. U 2010. godini njegova se želja ostvarila kada ih je nakon potpisanog ugovora s Plovputom i preuzeo (kao bivši vlasnik Jadranskih luksuznih hotela). Odustao je jer potražnja nije bila velika.

Tekst objavljen u tiskanom izdanju 14. kolovoza 2019.

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist