Zanimljivosti

NIJE ‘FEJK’ Ovako izgleda nova novčanica od 20 eura

Europska središnja banka (ECB) pustila je u srijedu u opticaj nove novčanice od 20 eura sa poboljšanim zaštitnim obilježjima koja će otežati njihovo krivotvorenje.

Novi “portretni prozor” pri vrhu hologramske crte postaje vidljiv kada se okrene prema svjetlu i otkriva portret Europe, lika iz grčke mitologije. Portret je preuzet s više od dvije tisuće godina stare vaze nađene u južnoj Italiji a trenutno izložene u muzeju Louvre u Parizu, piše Poslovni.hr.

Nove novčanice, kojih su dosad proizvedene 4,3 milijarde, postupno će zamijeniti novčanice od 20 eura iz prve serije, koje će međutim i dalje ostati zakonsko sredstvo plaćanja. Kao i one od pet i 10 eura, nove novčanica od 20 eura imaju smaragdni broj čija boja prelazi u tamnoplavu ovisno o kutu gledanja.

Novčanice iz serije Europa uvode se postupno, u sklopu procesa koji će trajati nekoliko godina. Budući da svaka zemlja ima svoj „gotovinski ciklus”, nove novčanice neće biti uvedene istodobno u svim zemljama eurozone.

ECB je prvu novčanicu od pet eura iz nove serije u opticaj u svibnju 2013., a novčanicu od 10 eura u rujnu 2014. Nove novčanice od 50 eura pustit će u promet u drugom tromjesečju 2017., objavila je na zasebnoj konferenciji za novinare središnja francuska banka.

Kako izgleda nova novčanica, pogledajte OVDJE.

Pročitajte još

[VIDEO] Bartol, Ivio i Ivan nisu dvojili – skočili su u nemirno more i spasili kornjaču!

Dulist

[VIDEO] Prosula se Linđova pjesma Gradom

Dulist

VIDEO/PRESLADAK PRIZOR U Mlinima se izleglo čak 14 pačića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija