Aktualno

‘NIJE CILJ PROFIT, VEĆ RAZVOJ’ Sastanak Poslovnoga vijeća Kine i zemalja SIE Europe

'NIJE CILJ PROFIT, VEĆ RAZVOJ' Sastanak Poslovnoga vijeća Kine i zemalja SIE Europe

Robna razmjena između Hrvatske i 16 zemalja čini gotovo 40 posto naše robne razmjene. Stoga je naša suradnja neizbježna i nužna za jačanje gospodarskih veza. Tu smo da vidimo što nam sve preostaje učiniti da prebrodimo potencijalne prepreke za nove poslove i investicije. Kreiramo temelj kako bi tvrtke hrabrije iskoračile u nove poduhvate – rekao je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić na 5. sastanku Poslovnog vijeća Kine i zemalja srednje i istočne Europe, koji se održao danas povodom 8. sastanka šefova Vlada zemalja SIE i Kine te 9. poslovnog foruma zemalja SIE i Kine u Cavtatu. Sastanku je prisustvovalo oko 70 kineskih i 30 europskih sudionika.

Potpredsjednik Poljske agencije za trgovinu i ulaganja (PARP) Senger Krzysztof istaknuo je da europske zemlje i Kina imaju dugu povijest trgovine, no da su nam sada na raspolaganju i novi mehanizmi jačanja suradnje bez obzira na udaljenost, poput e-trgovine. ‘Prvi korak je uvijek najteži. Upravo smo zato otvorili nove urede u Kini kako bismo stavili fokus na važnost trgovinskih ruta na azijskom kontinentu’, rekao je Krzysztof, posebno naglasivši suradnju zemalja Srednje i Istočne Europe s Kinom kroz ulaganje u tržište nekretnina i startup-poduzeća, kako prenosi HGK.

-Kina suradnju u sklopu inicijative vidi kao ključ i suočavanja s ekonomskom krizom i ključ industrijskoga razvoja svih uključenih zemalja. Možemo zajedno raditi kako bismo nadišli izazove. Poslovno vijeće je važna komponenta te suradnje – rekao je potpredsjednik Kineskoga vijeća za promociju međunarodne trgovine (CCPIT) Zhang Shenfeng, naglasivši da na platformi vijeća raspolažu s više od 300 mehanizama suradnje između Kine i zemalja SIE te više od 18 tisuća tvrtki.

-Ova suradnja je unijela novu dinamiku u bilateralne odnose. Naravno, bez potpore financija, provedba inicijativa nije moguća. Kinesko izvozno-uvozna banka primarno potiče međunarodnu trgovinu i ulaganja, no naš cilj nije maksimalizirati profit. Cilj je ravnomjeran, društveno odgovoran i održiv razvoj projekata koji financiramo te veći broj radnih mjesta za lokalno stanovništvo – rekla je predsjednica Kineske izvozno-uvozne banke (EXIMBANK) Hu Xiaolian.

Poslovno vijeće Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe osnovano je tijekom 3. summita 16+1 u Beogradu 2014. Sporazumom o razumijevanju između PARP (Polish Agency for Enterprise Development) i CCPIT (China Council for the Promotion of International Trade). Koordinatori Poslovnog Vijeća su PARP, koje je 2018. zamijenila Poljska agencija za trgovinu i ulaganja (PAIH – Polish Investment and Trade Agency) te China Council for the Promotion of International Trade (CCPIT). Cilj Poslovnoga vijeća je umrežavanje komora i drugih institucija Kine i zemalja srednje i istočne Europe, promicanje gospodarske suradnje između poduzeća i unaprjeđenje međusobne trgovine i investicija. Sastanci Poslovnoga Vijeća obično se održavaju jednom godišnje tijekom susreta predsjednika Vlada suradnje 16+1.

Pročitajte još

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

KUPAČI PITAJU Kada će se skalice postaviti na Lokrumu?

Dulist