Zanimljivosti

Ničetić: Prošek nazovite “Suze Dalmacije”

Ničetić: Prošek nazovite "Suze Dalmacije"

Na Facebook stranicama Vlade Republike Hrvatske osvanula je objava naše sugrađanke Jadre Ničetić o naglom ukidanju imena "Prošek". Objavu prenosimo u cjelosti.

"Poštovana, gospodo iz Vlade,
Već danima po raznim portalima čitam o ukidanju imena Prošek ali nigdje ne mogu pronaći što su to naši EU komisiji ponudili kao objašnjenje i razloge zašto bi mi ipak trebali zadržati to ime bez obzira na sličnost. Oni su zatražili povlačenje tog zahtijeva a mi kao i uvijek slegnemo ramenima i kažemo – dobro tako su oni odlučili. Proces pregovora bio je tajan za razliku od drugih zemalja npr. Slovenije koja ga je učinila javnim. Stoga sada samo možemo samo slušati o vašim velikim „uspjesima“.

Zanima me jesu li naši predstavnici toj EU objasnili što Dalmatincima znači prošek. To nije samo piće koje mi nudimo dragom gostu, to je tradicija, kultura življenja, običaj koji se njeguje generacijama. Da li vam je poznata činjenica da se proizvodnja prošeka veziva sa rođenjem djeteta. U godini rođenja djeteta otac je spravljao prošek koji bi potom čuvao zakopan u pijesku sve do dana vjenčanja tog istog djeteta. Još je puno boca prošeka zakopanih u zemlju ili pijesak na tamnom mjestu i čeka kad će se otvoriti. Samo što više neće biti onako sladak i u ustima se neće osjetiti punoća sunca, slatkog ploda koje je njegovala težačka ruka. U svaku od tih boca dodali ste šaku pelina i zagorčali slatki okus tradicije i povijesti naše Dalmacije.
Znam da ste upoznati sa tehnologijom proizvodnje i da ona nije ista kao kod talijanskog prosecca, ali kako mislite da promjenu imena prihvate oni koji godinama spravljaju to piće od raznih sorti grožđa. „Kao da su mi uzeli ime i prezime“ napisala je na jednom portalu Konavoka inače kćerka proizvođača vina. Vjerujte, ljudi se uistinu tako osjećaju, jer tko će staroj bakici na Pelješcu objasniti da prošek sada mora zvati nekim novim čudnim imenom. Možda najbolje da ga nazovete „Suze Dalmacije“ jer kao da se svi trudite zatrijeti ono po čemu smo toj istoj Europi desetljećima bili zanimljivi i po čemu smo bili prepoznatljivi. Što možemo očekivati slijedeće, hoćete li pristati i na to da se pršutu promijeni ime jer jako podsjeća na talijanski prosciutto ili možda naše dubrovačke arancine koji se čine od kore naranče dok su u Italiji to okruglice od riže i sira. Bezbroj je takvih primjera ali vi ste ti koji trebate obraniti i zaštiti sve ono što su generacije prije vas u lijepoj našoj stvarale, ponosile se svojom tradicijom i običajima. Na vama je da sve ono što je hrvatski čovjek sa ponosom isticao kao svoje i ostane naše. Zanima me sa kojim ste argumentima potkrijepili tvrdnju da to nije isto piće i da će te promjenom imena naruštiti našu tradiciju."
 

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist