Zanimljivosti

NI MI NISMO ODOLJELI Brojni Dubrovčani spustili se niz Lužu pod budnim okom HGSS-ovaca

NI MI NISMO ODOLJELI Brojni Dubrovčani spustili se niz Lužu pod budnim okom HGSS-ovaca

Brojni Dubrovčani, veliki i mali, ove su subote imali priliku doživjeti nešto sasvim posebno i nesvakidašnje. Naime, članovi HGSS-a stanica Dubrovnik povodom 70. obljetnice svog osnutka, priuštili su im organizirano spuštanje s Luže užetom! Dobrovoljaca je itekako bilo te su se bez straha i s punim povjerenjem odlučili na ovu malu avanturu. A, ni mi nismo mogli odoljeti pa se niz Lužu spustio i naš fotograf Hrvoje Curić!

-Ove godine obilježavamo 70. obljetnicu osnutka HGSS-a. Pripremili smo tim povodom razne pokazne aktivnosti kako bismo se promovirali i prezentirali sugrađanima. Naše aktivnosti su obično daleko od očiju javnosti pa smo odlučili ove subote malo sve približiti Dubrovčanima tako što smo ih spuštali s Luže užetom. Danas nas je ovdje 10-ak, a stanica Dubrovnik inače broji oko 40 ljudi. Uvijek imamo dobrovoljaca za spuštanje. Vjeruju oni nama, nema im druge – rekao nam je Zoran Čabrilo ispred HGSS-a.

Inače, spuštanje užetom odnosno, abseil jedna je od temeljnih tehnika kojom se koriste članovi HGSS-a prilikom alpinističkih aktivnosti, speleospašavanja, ali i mnogih drugih zahtjevnih situacija. Osim edukativnog dijela spuštanja niz Lužu uz nadzor članova Službe, Dubrovčani, kao i svi sretni prolaznici, mogli su iskusiti neopisiv osjećaj međusobnog povjerenja koji HGSS-ovci imaju dok svakodnevno stavljaju život u ruke jedni drugima.

Dodajmo i da će Hrvatska gorska služba spašavanja, lider u spašavanju na području Lijepe Naše, obilježiti 70 godina službe svečanom akademijom 25. travnja 2020., a dotad i nizom aktivnosti na području čitave Hrvatske u koje će biti uključeni članovi svih 25 stanica HGSS-a te naši sugrađani. Pritom će se odati i počast svim članovima koji se nesebično i volonterski svakodnevno daju za druge.

Kako su se Dubrovčani proveli pri spuštanju s Luže pogledajte u našoj foto i video galeriji!

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist