Zanimljivosti

“Ni ’91. Sustjepan nije ovako zaudarao!”

"Ni '91. Sustjepan nije ovako zaudarao!"

Mještani gradskog naselja Sustjepan uputili su otvoreno pismo dubrovačkoj javnosti u kojem su iznijeli svoju ljutnju i ogorčenje zbog dugotrajnih građevinskih radova u njihovom mjestu. 

Tekst otvorenog pisma prenosimo u cjelosti.

“VRATITE NAM '91

Gotovo da ni zloglasnih 1991./92. Sustjepan nije izgledao niti zaudarao gore nego danas. Posljedica je to odluke vladajućih struktura Grada Dubrovnika, koji su te odluke donosili čak i u ime nas mještana, iako nas nikad nitko za ništa nije pitao, da se rekonstruira vodovodna mreža, kao i da se postavi nova kanalizacijska infrastruktura koja je financirana iz fondova EU, a dijelom i iz kredita Vodovoda Dubrovnik.

Mi mještani Sustjepana, malog mjesta koje je tijekom Domovinskog rata bilo na nultoj crti obrane i koje je dalo nemali broj branitelja te svu svoju nepokretnu imovinu u obrani krajnjeg juga Hrvatske, s razlogom se pitamo zašto sad, nakon svih ovih poslijeratnih godina, netko preispitiva naše bilo, duh ili strpljenje.

Da malo pojasnimo, poslije rata Sustjepan unatoč svih uništenih i oštećenih kuća nije proglašen područjem od posebne državne skrbi, pa samim tim mještani Sustjepana nisu mogli ostvariti prava na razne povlastice na koje takva područja imaju pravo. Između ostalog, nismo imali pravo na obnovu u ratu uništenih i oštećenih kuća i ostalih objekata, nemamo pravo ni na neoporezivi dio plaće, nemamo pravo ni na popust pri plaćanju komunalnih doprinosa, ili jednostavno rečeno, nemamo nikakva prava koja bi imali da je naše mjesto proglašeno područjem od posebne državne skrbi.

Uz tu nevolju došli smo u situaciju da se nas mještane više ništa ne pita, niti se poštuje naša neosporna žrtva. Gore spomenute radove Grad Dubrovnik je izvodio bez ikakve javne rasprave, pa čak i bez prethodnog upoznavanja mještana sa situacijama s kojima će se morati susretati i koje će morati podnositi tijekom izvođenja radova, a, što je najgore, nismo ni upozoreni s kakvim ćemo se problemima morati suočavati pri prikapčanju na novu kanalizacijsku mrežu.

Zahtijevamo od odgovornih gradskih vlasti da se podhitno radovi privedu kraju te da se mještani Sustjepana iz gore navedenih razloga oslobode plaćanja priključka na kanalizacijsku mrežu.

Ne prihvaćamo odgovor dubrovačkog Vodovoda da će se spajanje izvršiti nakon što svi mještani predaju zahtjeve za priključenje.

Isto tako napominjemo da ne prihvaćamo izjave gradskih struktura vlasti da nas se ne može osloboditi plaćanja naknade jer bi u tom slučaju i druga mjesta u kojima se radi kanalizacija tražila to isto.

Sustjepan se kao mjesto u kojem je tijekom Domovinskog rata SVAKA kuća pretrpjela manje ili veće oštećenje, a brojne su u potpunosti uništene, ne može niti smije uspoređivati sa nijednim drugim mjestom ili gradskim područjem!

Kad je izvođač započeo s radovima nitko od nas nije znao koliko će isti trajati i kad će biti privedeni kraju, u razgovoru s gradonačelnikom gospodinom Androm Vlahušićem smo naišli na podršku i na razumijevanje te smo svejedno stali uz izvođača radova i njegove radnike koji su se borili sa svim mogućim i nemogućim neprilikama, od poplava, preko loših vremenskih uvjeta do odrona stijena.

Sudjelovali smo koliko smo mogli, pomagali našim savjetima, davali naputke gdje i kako jednostavnije položiti ili spojiti buduće cijevi za kanalizaciju, a izvođač radova nam se u tim teškim okolnostima trudio omogućiti što normalnije odvijanje prometa i prilaz našim domovima. Na žalost naše povjerenje je izigrano, a Sustjepan u potpunosti marginaliziran.

Na koncu je izvođač radova završio s radovima, a mi mještani smo dobili cestu kakve bi se  posramili i u vrijeme Franja Josipa. Šahtovi novopoloženih cijevi nisu u livelu, asfalt kao da je produkt zaigrane dječice, radovi u ulicama završeni tek napola i ostavljeni za neku novu garnituru vladajućih, a od svega nabrojenog najgora je situacija s „novom“ kanalizacijom, koja na sreću više ne ide u more, ali na žalost završava u starim cijevima, zbog čega svako nekoliko dana popluta neka od kuća bližih magistrali, tako da se sami snalazimo sekavamo, odčepljujemo i pomažemo susjedima. Ulice raskopane i ostavljene, stari šahtovi otvoreni tako da smo u fekalijama do grla.

Da bi cirkus u našem malom herojskom mjestu bio potpun danas je ispred crkve Sv. Stjepana došao kamion nekog od podizvođača radova na brojnim gradskim gradilištima te na plato ispred crkve mrtvo hladno iskrcao šut sa nekog od tih gradilišta. Boce, cigla, lim, smeće i sličan otpad istovaren NASRED mjesta.

Radnici, naravno, nisu imali odgovor na pitanje tko ih je poslao i tko je odobrio takav istovar, nego su komentirali da će sve to ujutro biti očišćeno i odvezeno za Neum. Slikali smo tu bezobraštinu, pozvali policiju koja je već nakon desetak minuta izvršila uviđaj, a nakon petnaestak minuta vratila se ista ekipa radnika i utovarila šut na kamion. Pitamo se tko je tu lud. Ili, pitamo se tko to nas želi napraviti budalama i po čijem nalogu?

Na koncu nam ne preostaje ništa drugo nego se zapitati što učiniti da se radovi napokon privedu kraju, kome i kako objasniti da su mještani Sustjepana dali puno više o 3000 kuna koliko nam po stanu traže za komunalni doprinos za spajanje na kanalizacijsku mrežu, kako objasniti da smo dosad plaćenim doprinosima taj iznos odavno pretplatili?

Kako i na koji način objasniti nadležnima da se radovi u mjestu ne rješavaju u kancelariji, već u suglasju s ljudima koji tu žive? Kako, kome i do kad se treba žaliti da bi se završilo sve što se započelo, valjalo to za narod ili ne?

Vjerujte da je Sustjepan bolje mirisao i bio lakše prohodan onih ratnih godina nego sada, a, po već ustaljenom sistemu vladajućih, u srcu sezone vjerojatno ćemo opet morati trpjeti bagere i svu silu građevinskih radnika koji bi u naše malo mjesto trebali "vratiti mir". Spremni smo i na to dodatno odricanje kako bi Sustjepan napokon postao mjesto dostojno življenja.

Mještani Sustjepana”

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist