Aktualno

Nezakonita odluka o taksiranju i dalje na snazi?

taxi

Našoj gradskoj upravi u rutinu je, očito, ušlo donositi nezakonite odluke. Ako je suditi po mišljenju nekoliko ministarstava, takva je i Odluka o autotaksi prijevozu u cestovnom prometu Grada Dubrovnika.

Naime, 15. siječnja 2013. pribavljeno je mišljenje Uprave cestovnog i željezničkog prometa pri Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, u kojem je između ostalog navedeno kako je ta odluka Grada Dubrovnika protuzakonita. Naime, u Odluci o autotaksi prijevozu kao uvjet za izdavanje dozvole za taksiranje propisano je samozapošljavanje u vlastitom obrtu. No, upravo je to suprotno odredbama Zakona o obrtu i drugim propisima iz područja rada, s tim da takav institut ne postoji u pravnom sustavu RH. Sporna odluka sadrži i druge odredbe koje su suprotne Zakonima o prijevozu u cestovnom prometu, o obrtu i drugim propisima poput primjerice uvođenja dobne granice od 65 godina kao uvjeta obavljanja autotaksi prijevoza.

– Stoga sporne odredbe Odluke o autotaksi prijevozu u cestovom prometu na području Grada Dubrovnika treba uskladiti s odredbama važećih zakona – zaključuju iz Ministarstva.
 
 
To rješenje rezultat je predstavke četvorice dubrovačkih taksista Srećka Zvone, Tomislava Kalinića, Maria Maslaća i Tonija Stankovića, o čemu je duList već pisao. Oni prije dvije godine nisu dobili dozvole za taksiranje, jer nisu bili stalno zaposleni u svojim obrtima, već im je „taksiranje“ bilo dodatni posao. S obzirom na navedeno, oni su pred Visokim upravnim sudom RH pokrenuli postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti te odluke. Upravo je početkom veljače njihov odvjetnik zatražio od Grada Dubrovnika usklađivanje te gradske odluke sa zakonima i naravno zatražio da im se izdaju dozvole za obavljanje autotaksi prijevoza.

Ukoliko Grad Dubrovnik ne postupi po naputcima ministarstva cijela ova trakavica, saznajemo, mogla bi rezultirati njihovim podnošenjem zahtjeva za naknadu štete. No, mišljenje Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture nije prvo i jedino koje upozorava na nezakonitost Odluke o autotaksi prijevozu. Dana 26. rujna 2011. godine Uprava za obrt pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva zatražila je od Grada Dubrovnika žurno usklađivanje te odluke sa Zakonom o obrtu i drugim zakonima, a krajem siječnja 2012. godine isto je zatražila Upravna inspekcija Odjela za inspekciju lokalne i područne samouprave pri Ministarstvu uprave.
Više pročitajte u novom broju duLista koji je od ove srijede na kioscima.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist