Hrvatska

NEW YORK TIMES ‘Lov na kuće u Hrvatskoj’

Kuća (Shutterstock Images LLC)

New York Times objavio je tekst o tome kako u Hrvatskoj kupovati nekretnine.

Uz hvalospjeve ljepoti naših obalnih gradova i detaljnom izvještaju o cijenama nekretnina, NYT zaključio je i kako povoljno kupovati. A naslov članka sve govori – ‘Lov na kuće u Hrvatskoj’.

Uzeo je za primjer prekrasnu vilu na Pelješcu kao samo jedan od primjera zanosnih nekretnina ponuđenih na tržištu. Zatim je krenuo na analizu kupaca koji vole naše nekretnine, a kojih ne nedostaje diljem svijeta, da bi se na kraju dotaknuo onog najvažnijeg.

– Stranci nemaju problema s kupovanjem nekretnina u Hrvatskoj osim ako njihove matične zemlje ne ograničavaju ni Hrvatima pravo kupovanja u svojim zemljama. Ovo pravilo reciprociteta dozvoljava građanima Europske unije da u Hrvatskoj kupuju bez ograničenja. Status Amerikanaca po tom pitanju ovisi o pravilima koja je s Hrvatskom dogovorila svaka pojedina država. Više od polovice američkih država sklopilo je reciprocitetne dogovore s Hrvatskom. Tu spadaju države New York, New Jersey i Connecticut – stoji u članku objavljenom u New York Timesu.

U najboljoj poziciji nalaze se kupci iz zemalja koji nemaju s Hrvatskom dogovor o reciprocitetu. Oni ne smiju kupovati nekretnine, što znači da neće plaćati ni porez na nekretnine koji im nameće naša zemlja. Njima je potrebno samo osnovati tvrtku u hrvatskom vlasništvu koja će zatim nabaviti nekretninu i tako izbjeći plaćanje poreza. Vlasnik tvrtke preuzima dionice tvrtke koja je vlasnik kuće te izbjegava i porez.

Potrebno je samo da nekretnina ostvaruje promet, što se zapravo može postići njezinim iznajmljivanjem. A troškovi kojima se izložio kupac neznatni su – trošak osnivanja tvrtke, mjesečni knjigovodstveni troškovi, 5 posto poreza na promet te odvjetničke naknade.

Pročitajte još

U ROKU OD GODINU DANA Ministar Božinović najavio ukidanje viza za SAD

Dulist

PRIMJER IZ HRVATSKE Inspekcija zabranila dežurstva učenika na školskom ulazu, ‘djecu se izrabljuje’

Dulist

Zabilježen pad broja izdanih građevinskih dozvola

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija