Hrvatska

NEW YORK TIMES ‘Lov na kuće u Hrvatskoj’

Kuća (Shutterstock Images LLC)

New York Times objavio je tekst o tome kako u Hrvatskoj kupovati nekretnine.

Uz hvalospjeve ljepoti naših obalnih gradova i detaljnom izvještaju o cijenama nekretnina, NYT zaključio je i kako povoljno kupovati. A naslov članka sve govori – ‘Lov na kuće u Hrvatskoj’.

Uzeo je za primjer prekrasnu vilu na Pelješcu kao samo jedan od primjera zanosnih nekretnina ponuđenih na tržištu. Zatim je krenuo na analizu kupaca koji vole naše nekretnine, a kojih ne nedostaje diljem svijeta, da bi se na kraju dotaknuo onog najvažnijeg.

– Stranci nemaju problema s kupovanjem nekretnina u Hrvatskoj osim ako njihove matične zemlje ne ograničavaju ni Hrvatima pravo kupovanja u svojim zemljama. Ovo pravilo reciprociteta dozvoljava građanima Europske unije da u Hrvatskoj kupuju bez ograničenja. Status Amerikanaca po tom pitanju ovisi o pravilima koja je s Hrvatskom dogovorila svaka pojedina država. Više od polovice američkih država sklopilo je reciprocitetne dogovore s Hrvatskom. Tu spadaju države New York, New Jersey i Connecticut – stoji u članku objavljenom u New York Timesu.

U najboljoj poziciji nalaze se kupci iz zemalja koji nemaju s Hrvatskom dogovor o reciprocitetu. Oni ne smiju kupovati nekretnine, što znači da neće plaćati ni porez na nekretnine koji im nameće naša zemlja. Njima je potrebno samo osnovati tvrtku u hrvatskom vlasništvu koja će zatim nabaviti nekretninu i tako izbjeći plaćanje poreza. Vlasnik tvrtke preuzima dionice tvrtke koja je vlasnik kuće te izbjegava i porez.

Potrebno je samo da nekretnina ostvaruje promet, što se zapravo može postići njezinim iznajmljivanjem. A troškovi kojima se izložio kupac neznatni su – trošak osnivanja tvrtke, mjesečni knjigovodstveni troškovi, 5 posto poreza na promet te odvjetničke naknade.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist