Hrvatska

‘NEW DEAL’ ZA POTROŠAČE Uskoro ćemo jesti hranu iste kvalitete kao u Njemačkoj

Hrana Shutterstock Images

Potaknuta sve većim pritiscima zemalja južne i istočne Europe kojima se traže jednaki standardi za sve potrošače u Europskoj uniji, Europska komisija predložila je novi sporazum – ‘New Deal’ za potrošače u Europskoj uniji kojim se osiguravaju jednaki standardi za sve europske potrošače u skladu s pravom EU.

Novi sporazum za potrošače podrazumijeva jačanje prava potrošača online, čime će se osigurati više transparentnosti na internet trgovinama i online platformama. Također, potrošačima će se omogućiti alati za kompenzaciju sredstava i pravna pomoć, ukoliko se utvrde nepravilnosti u trgovinskim praksama ili oglašavanju te će se uvesti učinkovite kazne za kršenje prava potrošača u EU.

Iznimno važan dio ovog sporazuma čini regulacija dvostruke kvalitete hrane. Naime, ‘New Deal’ će nadopuniti Direktivu o nepoštenim trgovačkim praksama na način da će nacionalne vlasti regulirati zavaravajuće tržišne prakse koje uključuju marketing proizvoda predstavljajući ih jednakim kao u svim zemljama u EU, a njihove se karakteristike značajno razlikuju.

U rujnu prošle godine Europska komisija objavila je skup smjernica za primjenu propisa Europske unije o hrani i pravima potrošača na prehrambene proizvode dvojne kvalitete. Podsjetimo, predsjednik Komisije Jean Claude Juncker u svom govoru o stanju Europske unije na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u rujnu prošle godine u Strasbourgu naglasio je potrebu izjednačavanja istočne i zapadne Europe, s posebnim osvrtom na proizvode dvojne kvalitete.

Ovaj uspjeh u postizanju jednakih prava za sve potrošače u Europskoj uniji rezultat je višegodišnjeg rada zastupnika u Europskom parlamentu:
-Drago mi je da je naš rad u Europskom parlamentu urodio plodom! Nakon što smo češka kolegica Šojdrova i ja organizirale kušanje prehrambenih proizvoda iz različitih krajeva Unije u Europskom parlamentu te je na plenarnoj sjednici održana rasprava o dvostrukoj kvaliteti proizvoda, Europska komisija razvila je smjernice koje će pomoći državama članicama da uspješno koriste zakonodavstvo Europske unije kako bi se razlike u kvaliteti hrane u potpunosti uklonile. Više puta sam naglasila i opet ponavljam – Sretna sam što će hrvatski građani i hrvatska djeca, jesti istu čokoladu i piti isti sok kao i građani zapadne Europe! – izjavila je hrvatska zatsupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica.

Podsjetimo, Šuica je zajedno sa češkom zastupnicom Michaelom Šojdrovom 18. svibnja 2017. organizirala kušanje prehrambenih proizvoda kako bi upozorila na razliku u kvaliteti istih proizvoda na zapadu i istoku Unije. Također, u suradnji s 43 zastupnika iz različitih političkih grupacija, zastupnica Dubravka Šuica postavila je pitanje Europskoj komisiji vezano za spomenute razlike, nakon čega je uslijedila i rasprava na plenarnoj sjednici u Strasbourgu 18. svibnja 2017. godine.

Pročitajte još

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist

ČEŠLJAJU SE LAŽNA BOLOVANJA Pacijentima ništa, liječnicima kazne čak i otkazi!

Ivana Mijić Vulinović