Peškafondo

‘NEW DEAL’ Okolo-kole i nase

'NEW DEAL' Okolo-kole i nase

Nakon što smo prebrodili skoro dvomjesečno kišno razdoblje, konačno se osjeća dah proljeća, svi smo nekako živnuli, još jedino čekamo ovotjedno micanje kazaljke na satu ‘uru naprijed’, kako bi i na taj način uhvatili korak sa naprednim svijetom.

Dakle, tog nakon vremenskog usklađivanja s ostalima, malo ćemo kaskati jer će nam neko vrijeme ‘falit ura sna’ ali Bože moj i to ćemo pregrmit.

Međutim, to je benigniji dio priče, puno teže ćemo se uskladit sa stanjem radova po Gradu, jer imam osjećaj da pojedini odjeli i komunalna poduzeća kao da se natječu ko će više iskopat  rovova, raskopat ulica ili uneredit postojećeg parkovnog zelenila. Zapravo najviše zabrinjava zbrka i konfuzija izvođenja infrastrukturnih radova, ustvari nereda pa gradilištima, koji se izvode po sistemu ‘dan na dan’,  bez dinamičkog plana izvođenja, a ne reci dvaput i bez urednih papira i dozvola za takve preinake. Sve se očito gura pod ‘redovno održavanje gradskih prometnica’.

Zaigrali se građevinski neimari, pa zaboravili koji je danas dan i mjesec u godini, nikako da shvate kako nam je turistička sezona na vratima, i kako bi trebao izgledat Dubrovnik jedna od najprimamljivijih ovogodišnjih destinacija. Kakvo je stanje treba nam još jedan zimski period da bi bili spremni za prihvat očekivanog broja višemiljunskih turističkih nomada. Kako će se odvijati promet po zakrčenim i raskopanim gradskim prometnicama od Vatrogasaca preko Ploča do Pila, okolo-kole Lapad stanice i okolo-kole i iza Robne kuće i tako nigdje kraja vrteći se u krug. Niti izvan užeg dijela nije ništa bolje, provajte poć šetando od Solituda prema Babinom kuku. Ili, kuda će Mokošićani naviknuti na šetnju uz more kroz Rijeku Dubrovačku. Ograđena i dobro organizirana gradilišta, doslovno su ograđena žicom poput ‘štenare’ ili kako se ono stručno zove ‘prihvatilišta za kućne ljubimce’ na Žarkovici.

Navikli smo se na brojne nepotrebne radove primjer toga je ‘zamaglivanje’ mikroasfaltom u predizborno vrijeme, ali ovolika količina započetih, a nedovršenih poslova nagovještava nešto sasvim novo. Možda se cijela gradska uprava, pročelnici, suradnici, samostalni i oni drugi, spremaju zamjeniti hrvatsku Vladu pa se na ovaj način pripremaju, uhodavaju…

Svojevrsni dubrovački ‘new deal’, brojna investiranja i infrastrukturni zamah posvuda, centralizacija i objedinjavanje svih financijskih izvora, tako mu omiljenih resursa, u istu kasu. Očito je to obrazac i model  za izlazak iz  višegodišnje recesije. Novaca ne fali, natječaj za zaposlenje u komunalne tvrtke stalno je otvoren.  Obećanja ludom radovanja, a ustvari svi čekaju prve cruisere k’o ozeblo sunce.. Jer ipak Dubrovnik živi od turizma. A radovi će završiti… Jednom hoće sigurno, a dotada nitko ne misli na nas. Samo dokada ćemo bit takvi?

Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović