Hrvatska

NEVJEROJATNO Više od 95 posto Hrvata voli plaćati skuplju struju

Struja, Elektrojug

U godinu dana otkako je liberalizirano tržište električne energije samo je 4,5 posto kućanstava, odnosno oko 95.000, napustilo HEP Distribuciju i prešlo na jeftiniju varijantu da struju kupuje od jednog od četiri tržišna opskrbljivača (HT, RWE, GEN-I i HEP Opskrba).

Tako slabom interesu potrošača sigurno je doprinijelo i to što dosad nisu postojala jasna pravila za promjenu opskrbljivača što je stvaralo nesigurnost kod kupaca.

To bi se konačno uskoro trebalo promijeniti, jer je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) nedavno pokrenula javnu raspravu za donošenje pravilnika koja će trajati do 4. lipnja, piše tportal.hr

Nenad Kurtović, predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača, upozorava na još jednu kočnicu bržeg razvoja tržišta električne energije.

‘U Zakonu u energiji stoji odredba prema kojoj status ugroženih kupaca, znači onima kojima pomaže država, mogu imati samo oni koji ostanu kod HEP Distribucije na univerzalnoj usluzi. To je apsurdno jer država tako stimulira da se ostane na skupoj potrošnji’, mišljenja je Kurtović.

I on se slaže da je broj onih koji su prešli tržišnim opskrbljivačima premali, ali smatra da kad se pogleda količina potrošnje koju više ne pokriva HEP Distribucija situacija i nije tako loša.

‘Mora se uzeti u obzir to da postoji značajan broj kućanstava koja troše više od 5.000 kWh električne energije godišnje, a neki i iznad 15.000 kWh. Upravo je takvim velikim potrošačima najisplativije preći na tržišnog opskrbljivača. Tako da tih 95.000 kućanstava koja su dosad napustila HEP Distribuciju vjerojatno čini oko 16 posto od ukupne potrošnje što je više do milijardu kWh električne energije godišnje’, naglašava Kurtović.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist