Natrag
18.4.2019 20:34

facebook

twitter

google

rss

dulist

NEVJEROJATNO U Konavlima otkrivena potpuno nepoznata sorta vinove loze

22.4.2017 @ 19:45 Dulist Županija
2;2

Podijelite:

Profesor doc.dr.sc. Marko Karoglan s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu rekao je u subotu u Dubrovniku kako je u Konavlima otkrivena potpuno nepoznata sorta vinove loze, radnog naziva ”Dubrovačka crna”, čiji genetski profil ne odgovara nijednom od dvije tisuće postojećih u bazi Sveučilišta.

Na predavanju koje se održalo u sklopu manifestacije Dubrovnik FestiWine, Karoglan je istaknuo kako je sortu zapravo prepoznao Konavljanin Niko Cvjetković.
– Još uvijek o tome jako malo znamo. Sve je krenulo 2015. godine kada me kontaktirao gospar Niko Cvjetković iz Konavala i rekao mi da je našao neku sortu vinove loze koja njemu ne sliči na ništa poznato. Bio sam skeptičan prema tome, ali smo se dogovorili da nam pošalje lišće. Na prvu je nismo ni mi prepoznali. Sljedeće godine gospar Cvjetković nam je poslao uzorke lišća za DNK analizu, a genetički profil nije odgovarao nijednoj poznatoj sorti vinove loze. Agronomski fakultet u bazi ima dvije tisuće različitih sorti i još 120 autohtonih sorti, ali nijedna se nije poklopila –  rekao je Karoglan te ustvrdio kako u smislu proizvodnje vina unikatni genetski profil ne znači ništa, te kako su daljnja istraživanja nastavili na samom grožđu.
– Unikatni genetski profil sam po sebi ne znači ništa, stoga smo ispitali i osnovne parametre i grožđa iz berbe 2016. godine. Svi ti parametri, šećer, kiselina itd. su ispali jako kvalitetni, a napravili smo i analizu polifenolnog profila i tu se pokazalo kako je ta sorta u rangu nekih raširenih hrvatskih sorti – rekao je on.
Ovaj stručnjak je naglasio kako je zasada riječ o jednoj jedinoj lozi te istaknuo kako je nezahvalno raditi usporedbe s drugim sortama.
– Morat ćemo je staviti u ‘al pari’ proizvodne uvjete. Sad smo u postupku razmnožavanja, dogodine ćemo imati oko 150 sadnica i tražit ćemo udomitelja kako bi imali pilot vinograd. Radni naziv je ”Dubrovačka crna”, a službeni naziv nema – rekao je on te zaključio kako su svoju pomoć u ovom projektu odmah ponudile Zračna luka Dubrovnika, Općina Konavle, te Županija dubrovačko-neretvanska.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana