Aktualno

NEVJEROJATNO Banke na lobiranje u EU troše 120 milijuna eura

Novac

Prema pisanju EU Observera, financijska industrija godišnje troši 120 milijuna eura na lobiranje u Bruxellesu, gdje njihove interese zagovara nevjerojatnih 1.700 lobista.
Udruga za transparentnost Corporate Europe Observatory objavila je jučer izvještaj u kojemu analizira ‘utjecaj financijskog lobija’ na rad ključnih institucija Europske unije u Bruxellesu, a rezultati su vrlo znakoviti. Čak 700 različitih skupina financijske industrije djeluje u Bruxellesu, a u njima je zaposleno više od 1.700 lobista. Financijska industrija pak godišnje potroši 120 milijuna eura na lobiranje u središtu Europske unije, prenosi tportal.hr

‘Takvi rezultati ne trebaju iznenaditi briselske insajdere’, piše EU Observer te navodi kako se broj lobista u Bruxellesu povećao proteklih godina jer su se povećale i ovlasti Europskog parlamenta, a i jer su se institucije EU-a zbog krize dosta bavile financijskim sektorom i njegovim poslovanjem.

Sharon Bowles, predsjednica Ekonomskog odbora Europskog parlamenta, podsjeća da su u proteklom razdoblju od 2009. donijeli 63 zakona koji reguliraju poslovanje financijskog sektora. Pritom ne treba zaboraviti ni to da je Unija novcem građana spašavala europske banke u krizi koja se u Europu prelila s Wall Streeta 2009. godine. Bowles kaže da je zbog toga njezin odbor bio pod značajnim pritiskom financijskih lobista.

Izvještaj Corporate Europe Observatoryja pak ističe da su europski zakonodavci i financijski sektor ‘previše bliski’ te da su ‘lobisti financijske industrije jedna od najvećih prepreka efektivne regulacije tog sektora’ te da imaju ‘prevelik utjecaj u institucijama EU-a’.

Pročitajte još

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist

VELIKE PROMJENE Booking.com više ne može jamčiti najnižu cijenu smještaja

Dulist