DuList IN

NEVIOVE ŠKOLSKE PUSTOLOVINE Mama Tea: ‘Najdraže mu je dobiti peticu na testu’

NEVIOVE ŠKOLSKE PUSTOLOVINE Mama Tea: 'Najdraže mu je dobiti peticu na testu'

Kad se rodio, bio je kao bočica Coca-cole. Imao je nevjerojatnih 1,1 kilogram i 35 centimetara. Ima Majewski dvarfizam i jedini je u Hrvatskoj s tom dijagnozom Mali Nevio Krešić (8), borac kojeg su zbog veličine tijela pri rođenju uspoređivali s bocom Coca-Cole od pola litre, krenuo je ove godine u prvi razred Osnovne škole Čilipi.

Dječak iz Konavala kod Dubrovnika ima jedinstvenu dijagnozu, koju u svijetu ima samo 50-ak ljudi. Jedini je u Hrvatskoj. On boluje od rijetke i neizlječive bolesti, Majewskog dvarfizma. Nevio danas ima osam kilograma, visok je 77 centimetara i nosi odjeću za djecu u dobi od godine dana. Za Nevija se u Dubrovniku već dobro zna, pa nije imao nikakvih problema s odlaskom u školu.

– Djeca su već upoznata s Nevijem, tako da su svi oduševljeni. Nema nikakvih problema, svi su kao jedno. Pomažu mu, igraju se s njim. Jedino što Nevio ne voli su diktati jer se brzo umori pišući. Engleski mu je sad najdraži predmet – rekla je mama Tea. Najveći problem u školi predstavlja mu pisanje, ne stiže sve zapisati, brzo se umori. U tome mu pomaže asistentica u nastavi Jelena. Učitelji i profesori u školi primijetili su njegov napredak, pišu 24sata.hr.

– Neviju je najveće zadovoljstvo dobiti peticu na testu – kaže mama Tea. Iako još nema velikih želja o tome što želi biti kad odraste, lud je za nogometom te bi ga volio i trenirati.

– Volim igrati nogomet, a ponekad i braniti – rekao nam je Nevio. Mama Tea ističe kako je dječak svjestan da je u društvu najmanji, ali to ga ne opterećuje jer on još raste.

– Nevio još nema mogućnost upisa na nogomet i judo, no nadam se da će uskoro postojati mogućnost upisa djece s posebnim potrebama na takve aktivnosti. Želim da mu se omogući da bar jednom tjedno trenira s vršnjacima u nekom klubu u općini – kaže Tea.

Nogometna lopta mu je na prvome mjestu, a ostvarenje sna doživio je kad se susreo sa svojim idolom Lukom Modrićem.

– Kad smo se vozili s Lukom u kombiju iz studija prema Maksimiru, stalno ga je zapitkivao za Ronalda, da ga želi upoznati, pa je Luka rekao da hoće – ispričala je Tea. Čak ni Luka nije ostao imun na Nevijev šarm.

– Nevio je stvarno fenomenalan. Možete biti ponosni kakvog nogometaša imate – rekao je Modrić na upoznavanju u emisiji Nove TV. Bolest Majewski osteoplastični primordijalni dvarfizam tip 2 karakterizira niski rast i prate ga učestali moždani udari, a ljudi s tim sindromom najčešće žive dvadesetak godina.

Iako je Teina trudnoća u prva četiri mjeseca bila normalna, doktori su na jednom pregledu primijetili kako se beba ne razvija normalno. Nevio je rođen u Petrovoj bolnici u Zagrebu. Imao je samo 1,1 kilogram i 35 centimetara.

Pušten je nakon dva mjeseca, kad je dostigao dva kilograma. Nakon dolaska u Dubrovnik u bolnici je proveo još mjesec dana. U obiteljski dom došao je s 2,2 kilograma. Bio je vrlo sitan. Odjeću je bilo nemoguće pronaći, nosio je broj 42, a i to mu je bilo preveliko. Čekale su ga četiri operacije na kukovima jer su mu bili ukočeni.

– Nevio je sad u fazi ‘pauze’. Želim da se malo odmori od svega dok ga ne boli ništa. Imamo s desnim kukom još problema i treba ga ponovno operirati. Ne govori da ga boli, pa ga ne želim još slati na još jednu operaciju. Počele su promjene na Neviju pa nam je sad bitno stalno snimanje MR glave. Imamo divne doktore oko nas i u Dubrovniku i Zagrebu, a i šire, pa je lako sve to i nositi. Imam nekoliko ‘ludih’ prijatelja oko mene bez kojih bi sve ovo bilo sigurno teže – kaže mama. rekla je Tea. Nevio je svjestan da je manji od ostale djece, ali on smatra da je velik.

– Mi smo ga tako odgojili da misli. Raste, ali malo sporije nego njegovi vršnjaci. On želi biti kao oni, velik, i mjeri se svaki dan te pita svako malo kad će brže narasti. Ja mu odgovaram da netko raste malo brže, netko sporije, ali da raste. Sve dobro prihvaća i sretan je. Svakodnevnim razgovorom to prihvaća kao normalno – istaknula je Tea.

– U slobodno vrijeme voli igrati ‘Čovječe, ne ljuti se’ i Twister te se druži s najboljim prijateljem Nikom, s kojim ide u razred. Najviše voli jesti juhe, meso i tjesteninu.

– Svjestan sam da sam najmanji u društvu, ali mi ne smeta – objasnio nam je ovaj veseli i nasmijani dječak.

Pročitajte još

[FOTO] Brojni ljubitelji kamenica uživaju u Malom Stonu, pogledajte koga smo ‘uhvatili’!

Dulist

RESTORAN ORSAN Već od subote tradicionalni klasici i noviteti u prepoznatljivom ambijentu

Dulist

Dubrovački zet najavio predstavu o kraljici estrade – Seve nacionale

Dulist