Aktualno

Neumljani protiv koridora ograđenog žicom

 
Vlada Republike Hrvatske odustala je od gradnje Pelješkog mosta vrijednog 2 milijarde kuna te je sporazumno raskinula ugovor sa tvrtkama Konstruktor, Hidroelektra i Vijadukt.

Time se potvrđena odluka Vlade da će se hrvatski jug spojiti s maticom zemljom koridorom kroz Neum. Protiv toga je neumski gradonačelnik Živko Matuško koji je jučer gostovao u HRT-ovom Dnevniku 3.
 
-Neumljani su protiv gradnje koridora koji bi bio ograđen žicom i ogradom, i koji ne bi bi omogućavao zaustavljanje vozila. On  bi bio kontroliran video nadzorom, pod kontrolom policije RH i BIH-a, što Neumu ne bi odgovaralo. Sa juga imamo more, sa zapada 2 granična prijelaza, također sa istoka, imamo i koridor prema sjeveru. Neum se nalazi u zatvorenom prostoru , odjeljen na vitalnom dijelu općine na dva dijela. U ovom getu bi se nalazio samo hrvatski narod 100 posto, te mislim da se te stvari ne bi događale na drugim prostorima, već se događaju samo nama Hrvatima- rekao je Matuško, koji ističe kako o varijanti gradnje tunela opće u Neumu nisu razmišljali jer je ta opcija propala.

Matuško inače podržava opciju izgradnje autoceste kroz Popovo polje, koja bi, prem nekim mišljenjima, mogla biti skuplja i od Pelješkog mosta:

– Neum je specifičan slučaj koji odvaja RH.  On zapravo spaja RH, a naša varijanata je autocesta koja bi išla kroz Popovo polje, a s obzirom da je Neum specifičan slučaj, mislim da bi vlasti iz Sarajeva i Zagreba taj specifičan slučaj trebale staviti na međunarodnu zajednicu ikako bi se riješio. Za sve bi bilo dobro da se uklone dva granična prijelaza prema Kleku i dva prema Bistrini i da se stavi policijski punktovi prema sjeveru, u zaleđu Općine Neum, koji bi nadgledale dvije policije RH i BIH-a i da to vrijedi do ulaska BIH-a u EU – zaključio je Matuško.
 
 
 

Pročitajte još

SAVJET MINISTARSTVA ZBOG KORONAVIRUSA Ne putujte u pogođene talijanske regije

Dulist

Opća bolnica Dubrovnik stručnjacima poklonila edukaciju iz likovne terapije

Dulist

IVAN ĐIKIĆ Ne smije se toliko paničariti, koronavirus sličan je virusu gripe

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija