Zanimljivosti

Neugodna situacija za građanske inicijative

Neugodna situacija za građanske inicijative

Nakon radnog sastanka ekoloških udruga s dubrovačkog područja i HEP-a, 25. ožujka u Hotelu Lero s početkom u 12 sati, saznali smo kako je građanska inicijativa „Spasimo Omblu i njezine stanovnike“ dobila pozivnicu tek nakon njihovog upita, što su nam i potvrdili kad smo ih kontaktirali.

Problem nastaje u tome što na službenim stranicama HEP-a nije bio nigdje naveden sastanak u svezi predstavljanja Plana upravljanja bioraznolikošću područja Ombla u 12 sati, no onaj u 17 jest.

Iz HEP-a su slali pozivnice samo ekološkim udrugama, te je tako i građanska inicijativa „Spasimo Omblu i njezine stanovnike“ saznala za događaj.
Svi oni koji su bili na javnom predstavljanju u 17 sati bili su i na radnom sastanku u 12 sati, dakle predstavnici HEP-a, njih sedam. Osim njih bili su predstavnici tvrtki WSP i Black & Veatch i na naše iznenađenje predstavnik EBRD iz odjela za zaštitu okoliša.- ističu iz inicijative.

Kako je dan prije gđa Jadranka Šimunović poslala priopćenje u kojem navodi da ekološke udruge Rijeke dubrovačke (a nije navela koje udruge) bojkotiraju radni sastanak sa HEP-om u 12 sati, time je prouzročila zabunu a i štetu jer su građani, mediji i opća javnost stekli dojam da se njezino bojkotiranje odnosi na sve udruge i aktiviste. To je bio njezin osobni stav a u razloge ne ulazimo. – ističu iz inicijative.

Bila je to prava prilika da se na temu bioraznolikosti pojave ekološke udruge, a javnost je dobila iskrivljenu sliku, nastavljaju, te dodaju kako su u razgovoru sa sugrađanima saznali kako su mnogi od njih propustili sastanak u 17 sati jer su smatrali kako će na njemu biti – samo HEP.
Ovakvim priopćenjem o bojkotu dovelo se u neugodnu situaciju ostale aktiviste koji se sada moraju "opravdati " da su bili na sastanku u 12 sati i u 17 sati na javnom predstavljanju za građane.

Na radni sastanak u 12 sati ipak su stigli Đuro Capor iz građanske inicijative „Srđ je naš“, u ime članova građanske inicijative „Spasimo Omblu i njezine stanovnike“ Ljubica Matović i Katarina Matović, i ispred „Eco Vimbula“Andro Rudenjak. Na javnom izlaganju u 17 već navedenima pridružili su se predstavnici Zelene akcije Jagoda Munić i Enes Čerimagić, te, kako navode iz „Spasimo Omblu i njezine stanovnike“, na čuđenje nekolicine prisutnih i Jadranka Šimunović.

– Mi nismo bojkotirali radni sastanak niti smo smatrali da je to ispravan put. S jedne strane svi mi spočitavamo HEP-u kako loše komunicira sa civilnim društvom i općenito s javnošću, a kad dobijemo pozivnicu, jako je loša slika ne pojaviti se – bilo bi krivo interpretirano da se nitko nije pojavio i to nam ne bi išlo u prilog, bio bi to veliki minus – zaključuju iz građanske inicijative "Spasimo Omblu i njezine stanovnike".  

 

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist