Natrag
26.4.2019 01:58

facebook

twitter

google

rss

dulist

NEUGODAN REKORD Kuća u Dubrovniku tri puta je skuplja nego u Zadru

5.11.2018 @ 20:43 Dulist.hr Aktualno

Podijelite:

Prosječna cijena kvadrata stana u Dubrovniku iznosi nešto više od 3 700 eura, dok je kvadrat kuće još skuplji i premašuje 4 600 eura prema posljednjim podacima istraživanja koje provodi Njuškalo.hr.

Dio je to trenda daljnjeg porasta cijena nekretnina diljem Hrvatske u kojima prednjači Dubrovnik. Cijene stanova porasle su više od 7 posto, a cijene kuća više od 4 i pol posto u odnosu na proteklu godinu iz uzorka od 154 tisuće aktivnih oglasa.

Razmak je još veći kad se gledaju podaci iz 2016. godine, pa je cijena kvadrata stana veća za 12, a kvadrata kuće za nešto više od 7 posto, uz rekordni rast u listopadu. Zagreb je, primjerice, imao rast vrijednosti kvadrata stana od 10 posto u zadnjih godinu dana, a Split i Zadar čak 12.

Njuškalo.hr rast cijena pripisuje i porastu potražnje jer se broj dostupnih oglasa iz godine u godinu povećava, uz 17 posto veću posjećenost nego prije dvije godine. Poseban slučaj predstavlja i veća potražnja za kamenim kućama, kojih je ponovno najveći broj u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a cijene im se kreću od nekoliko tisuća do vrtoglavih 4 milijuna eura, poglavito jer se dio sastoji od luksuznih vila.

Trendovi pokazuju da su najskuplje nekretnine uglavnom na obali i širem području Grada Zagreba, dok su cijene na istoku države nešto manje, ali postoje i razlike ovisno o mjestima unutar većih gradova.

Dubrovnik je daleko vodeći uz prosjek od 3,767 eura za kvadrat stana, i 4,655 eura za kvadrat kuće. Na drugom mjestu je Split, uz prosjek od 2,766 eura za kvadrat stana, a 2,934 eura za kuću. Cijena kvadrata kuće u Zadru, koji je treći najskuplji grad, je više od tri puta manja nego u Dubrovniku i iznosi 1,484 eura, dok je Zagreb na dalekom petom mjestu.

Komentari

O autoru: Dulist.hr


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana