Grad

NESTAO U SLANOM Tog svibanjskog dana ’92. nije htio odustati i torpedo je eksplodirao

NESTAO U SLANOM Tog svibanjskog dana '92. nije htio odustati i torpedo je eksplodirao

Splićanin Duje Zemljarič za 24sata iznio je svoju obiteljsku tragediju koja ga je pogodila još kao četverogodišnjeg dječaka. Naime, njegov otac Branko Zeljarič, podrijetlom Slovenac, najbolji diverzant tadašnje JNA koju je napustio kako bi branio Hrvatsku od agresora, poginuo je u Slanom u svibnju 1992. godine, no i danas se vodi kao nestao u Domovinskom ratu.

– Moj otac je bio pripadnik diverzantskog voda. Prema jednoj od priča, pokvarili su se mehanizmi koji drže torpedo. Kako ronioci idu u paru, očev suborac se otkopčao. Moj otac nije htio odustati i torpedo je eksplodirao – podijelio je Duje škrta saznanja koja je prikupio tijekom vremena. Od majke i očevih suboraca saznao je da je tog svibanjskog dana Branko bio u diverzantskoj akciji. Torpedom su trebali gađati jedan od brodova JNA.

30-godišnji Duje s ponosom govori o ocu, rođenom u Ptuju 1960. godine. Početkom rata pridružio se Hrvatskoj vojsci i odabrao Split za mjesto gdje će zasnovati obitelj. Premda je mogao, nije se želio vratiti u Sloveniju.

– Tadašnji slovenski ministar obrane i tatin prijatelj Janez Janša mojeg je tatu zvao da se 1991. godine vrati u Sloveniju. No ta opcija tati uopće nije dolazila u obzir. Split je bio njegov dom i osjećao je moralnu obavezu da se bori za njega i svoju obitelj. Bio je dozapovjednik Diviziona pomorskih i kopnenih diverzanata ‘A’ Hrvatske ratne mornarice. Njegove su misije bile tajne i divizion je radio pod okriljem noći. Nije smio govoriti gdje su i što rade – objašnjava Duje za 24sata.hr.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je njegova hrabrog oca posthumno odlikovala Redom Petra Zrinskog i Krste Frankopana u listopadu 2017. godine.

Duje do sada nije skupio hrabrosti otići na mjesto gdje je njegov otac nestao. Sam je sebi obećao da će ove godine otići. Okružen samo članovima najuže obitelji, nestalom ocu poklonit će se i na tome mjestu.

– Da me tata može čuti, poručio bih mu kako bih volio da je tu. I da bi majčin i moj život sigurno bili drugačiji – rekao je Duje Zemljarič.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist