Vaše vijesti

Neriješeni problem semafora između Čingrije i Doma zdravlja

Neriješeni problem semafora između Čingrije i Doma zdravlja

Na jednom od ključnih raskrižja u Dubrovniku, kraj parka Čingrije (parka grada Bad Homburga), od 2014. godine do danas zeleno svjetlo za pješake na semaforu za prijeći tri prometne trake od parka Čingrije do Doma zdravlja i dalje traje samo osam sekundi.

Od ukazivanja na taj problem 2014. godine kad je i stupila tada nova regulacija semafora, do danas, prošlo je četiri godine i nije došlo do nikakve promjene. To je raskrižje ključno, posebno u sezoni, s obzirom da je to pješačka ruta turistima do Starog Grada, te je pritom nemoguće prijeći pješački prijelaz za osam sekundi, posebno ako to treba napraviti grupa ljudi. Osam sekundi za prelazak dugog pješačkog prijelaza ne samo da je prekratko vrijeme kada grupa ljudi mora prijeći, nego i za starije osobe koje nisu u mogućnosti trčati preko zebre.

Dodatan problem stvaraju neodgovorni vozači koji sa Splitskog puta često prolaze kroz žuto svjetlo, koje se pretvori u ‘utvrđeno’ crveno taman dok dođu do spomenutog pješačkog prijelaza, jer se tada pali zeleno svjetlo na tom mjestu za pješake.

Istovremeno i paralelno, dok za pješake na tom potezu vrijedi zeleno svjetlo, ono je upaljeno i u prometnoj traci za autobuse i taxi vozila koja idu na Pile. Jasno je da za tih osam sekundi može proći jedan autobus, dok drugoga već zahvaća crveno svjetlo, dok i taksisti često prolaze kroz crveno svjetlo jer kroz zeleno uspije prijeći četiri do pet vozila, a u srcu sezone tu nekad bude kolona i do Vila palme.

Treba spomenuti da policija to raskrižje nadgleda isključivo i jedino kad su neki ‘važni’ političari u Gradu, i to samo u svrhu njihovog sigurnog prolaska tim raskrižjem.

Na svu sreću, koliko je poznato, do sada nije bilo ozbiljnijih nesreća na tom mjestu, već pokoja psovka i ubrzano lupanje srca. Ali zar je potrebno čekati još koju godinu ne bi li se nešto dogodilo da bi se u konačnici i promijenilo, odnosno riješilo pitanje trajanja zelenog svjetla na semaforu, što za pješake koji prelaze put od parka Čingrije do Doma zdravlja, što za vozače autobusa i taxi vozila koji se istovremeno u svojoj traci kreću prema Pilama?!

Victoria Ogresta

Kolegij Odnosi s javnostima i lobiranje

Sveučilište u Dubrovniku

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist