Aktualno

NERIJEŠENI ‘PAPIRI’ NA ILIJINOJ GLAVICI Pothodnik uskoro na tehničkom prijemu?

NERIJEŠENI ‘PAPIRI’ NA ILIJINOJ GLAVICI Pothodnik uskoro na tehničkom prijemu?

Cesta i pothodnik (a samim time ni lift) na Ilijinoj glavici ni šestu godinu od uređenja nemaju uporabnu dozvolu!

Treba podsjetiti kako je ovaj infrastrukturni projekt završen u man­datu bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića, no do danas nema potrebne ‘papire’. Točnije uporabnu dozvolu bez koje se nijedan objekt ne bi trebao kori­stiti. To bivšem gradonačelniku nije ni najmanje smetalo pa je u rujnu 2013. godine, kada je pothodnik i stavljen u upotrebu, izjavio kako je isti siguran.

— Pothodnik nema uporabnu dozvolu, međutim, to je kvalitetan i siguran prolaz koji je otvoren. Pođite, fotografirajte i vidjet ćete – hvalio se tada Vlahušić, koji do 2017. godine uporabnu dozvolu nije uspio ishoditi.

Pothodnikom ne mogu svi bez – lifta
No, bez uporabne dozvole ne može se u funkciju staviti ni lift, kojim se omogu­ćava prolaz kroz pothodnik osobama s invaliditetom, majkama s kolicima i svim slabije pokretnim osobama. Bez lifta njima je prijelaz ceste kako u Ulici Pera Bakića tako i u Zagrebač­koj znatno otežan. Na to su nas upozo­rili naši sugrađani, koji svakodnevno, govore nam, svjedoče opasnim ‘pretr­čavanjima’ ceste izvan obilježenog pje­šačkog prijelaza, posebno u Zagrebač­koj ulici. Pitali su se stoga kada će se lift staviti u upotrebu.

Treba istaknuti kako se nova grad­ska vlast Mata Frankovića uhvatila u koštac i s ovim problemom. Iako se najavljivalo kako će uporabna dozvola ‘stići’ do kraja 2018. godine, to se ipak nije dogodilo. Međutim, treba nagla­siti kako je u tijeku ishođenje izmjene građevinske dozvole, nakon čega će uslijediti tehnički prijem i ishođenje uporabne dozvole.

U ožujku prošle godine na temu lifta i Ilijine glavice pričali smo i sa zamjeni­com gradonačelnika Orlandom Tokić koja je istaknula kako je lift na Iliji­noj glavici sagrađen i nikad pušten u uporabu jer nema uporabnu dozvolu, kao ni cijela Ilijina glavica. Izmijenjena je dozvola za cestu, rekla nam je tada, te se krenulo u postupak uknjiženja na Katastru. U listopadu iste godine nam je iz Gradske uprave pak rečeno kako su riješeni imovinsko-pravni odnosi te je isto u redovnom postupku prouporabu jer nema uporabnu dozvolu, slijeđeno nadležnom tijelu, odno­sno područnom uredu za katastar, na sprovedbu. ­

Nakon izmjene dozvole – tehnički prijem
Budući da uporabne dozvole još nema, zanimala nas je trenutna situacija.

— Nakon uspješno riješenih prav­nih odnosa na lokaciji postojećeg priključka na Ilijinoj glavici izrađen je parcelacijski elaborat koji je ovje­ren u katastru te proslijeđen nadlež­nom upravnom odjelu na ishođenje izmjene građevinske dozvole. Nakon toga slijedi tehnički prijem i ishođenje uporabne dozvole ceste i pothodnika – istaknuli su iz Gradske uprave pa je za nadati se kako će pothodnik, a samim time i lift konačno dobiti ‘zeleno svje­tlo’ za uporabu.

O ovoj se temi govorilo i na proš­lotjednoj sjednici Gradskog vijeća. Pitanje je postavio vijećnik Mosta Maro Kristić, koji je istaknuo kako su ovim najvećim infrastrukturnim projektom bivše gradske uprave mnogi prevareni, a među njima su i stanari zgrade na adresi Zagrebačka 68.

Njima je, rekao je Kristić, bez sugla­snosti oduzeto zemljište za redovitu uporabu zgrade i na njemu je izgra­đen jedan od ulaza odnosno izlaza iz pothodnika. Kao kompenzacija za odu­zeto zemljište obećana im je izgradnja parkinga iza same zgrade na gradskom zemljištu što do danas nije napravljeno.

— To je jedan od koraka bez kojeg pothodnik neće dobiti uporabnu dozvolu – rekao je Kristić upitavši gra­donačelnika hoće li se ovo obećanje ispuniti.

Gradonačelnik je rekao kako je pro­jekt, koji je dobar, napravljen protivno građevinskoj dozvoli i do danas nema uporabnu dozvolu.

— Zbog toga je bilo potrebno napra­viti niz koraka, a posljednji je izrada parcelacijskog elaborata, ovjera elabo­rata i predaja u nadležni odjel kako bi se dobila izmjena građevinske dozvole za cestu, a onda naknadno i uporabna dozvola za cestu. Tek kad to bude završeno, ide ista priča za pothodnik – rekao je Franković dodavši kako je tije­kom uređenja ovog križanja bio cijeli niz obećanja, te da je upoznat s onim datim stanarima u spomenutoj zgradi.

— Pokušat ćemo pronaći zakonski način da se ljude obešteti, da im se osigura i napravi taj parking. Idemo u tom smjeru, ali moramo raditi korak po korak – zaključio je Franković.

Spomenimo i to kako pothodnik na Ilijinoj glavici od samog početka prati niz problema. U studenom 2013. godine je, naime, u ovom objektu, usli­jed prvih ‘pravih’ zimskih kiša došlo do tragova ruzine i razvijanja vlage, što se nastavilo obilnim kišama kroz cijelu godinu, a posljedice nedovršene gradnje ostavile su miris tufine, lokve po podu i vlagu u ovom objektu kojim se svakodnevno koriste naši građani. Situacija se potom popravila, uređen je i osvijetljen, ukrasili su se zidovi, postavili liftovi te kamere, ali je ipak i dan danas ‘nedovršen’. Sve dok ne dobije uporabnu dozvolu i dok lift konačno ne bude u funkciji.
afr

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist