Natrag
15.2.2019 22:43

facebook

twitter

google

rss

dulist

“Neretvi prijeti najveći ekocid na Mediteranu”

29.4.2012 @ 22:39 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Donedavni ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša Republike Hrvatske Mario Šiljeg uputio je javnosti priopćenje vezano za projekt Gornji Horizonti.

Šiljeg tvrdi kako dolini Neretve prijeti "potencijalno najveći ekocid na Mediteranu".

– Dok se hrvatska javnost intenzivno bavi imenovanjem direktorice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u našem neposrednom susjedstvu, Istočnoj Hercegovini, ubrzano se pristupa realizaciji druge faze, za dolinu Neretve pogubnog projekta: Gornji Horizonti. Potencijalno najveći ekocid na Mediteranu u novijoj povijesti uključuje izgradnju triju hidroelektrana, HE Dabar (snage 160 MW), HE Nevesinje (61 MW) i Bileća (30 MW) na teritoriju današnje takozvane Republike Srpske – piše Šiljeg.

Ističe kako je taj "nakaradni projekt osmišljen 1976. godine u Beogradu i promoviran u Sarajevu, a da tadašnje hrvatsko partijsko rukovodstvo nije imalo ili nije htjelo imati primjedbi".
Četiri desetljeća kasnije njegovo provođenje će, mišljenja je Šiljeg, izravno ugroziti dolinu Neretve i tisuće hektara plodnih nasada u njoj. Razlog tome je što naši susjedni za hidroenergetska postrojenja nemaju dovoljno vode.

– Njihov slijev Trebišnjice nije im dostatan, pa su se dosjetili uzeti koliko im treba iz slijeva rijeke Neretve – ističe dalje u priopćenju, navevši kako je realizirana prvu fazu projekta, koja predstavlja izgradnja tunelsko-kanalskih kompleksa kojima će transportirati vode manjih rijeka što se prirodno ulijevaju u Neretvu, u svoje novosagrađene akumulacije.

– Niti jedan ozbiljan i dobronamjeran znanstvenik ili inženjer ne može poreći da je izravna posljedica tog ekocida već danas smanjenje hidropotencijala Neretve, i prodor slane morske vode u njeno korito. Građani Metkovića i susjednih naselja već godinama su osuđeni na manjak kvalitetne vode za piće sa izvorišta Doljani, a kulminacija se dogodila prošlog ljeta, kada je salinitet vode u vodoopskrbnoj mreži toliko narastao, da se njome mogla jedino kuhati juha i to bez dodavanja soli i Vegete.

Još je veći problem u donjem slijevu rijeke gdje polako zbog navodnjavanja poluslanom, odnosno boćatom vodom Neretve, odumiru nasadi mandarina i drugih specifičnih kultura – naglašava Šiljeg. I dok se, kako navodi u priopćenju ekološka svijest Hrvata u zadnja dva tjedna svodi na 'razglabanje' o aferi imenovanja direktorice Fonda za zaštitu okoliša, a ministrica Holy zbog svojih 'nes(p)retnih izjava troši energiju na jalovu obranu od napada interesnih skupina kojima nije po volji', u Istočnoj Hercegovini se grupiraju bageri i teška mehanizacija.

– Istinskim zaljubljenicima u dolinu Neretve, ostaje jedino da još neko vrijeme, ili u najboljem slučaju koje desetljeće, uživaju u njenim nestvarnim prizorima i za Mediteran, jedinstvenoj ljepoti – zaključio je u priopćenju dr. sc. Mario Šiljeg.
 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana