Natrag
21.2.2019 11:18

facebook

twitter

google

rss

dulist

Neretvanski lađari u Italiji

1.7.2013 @ 21:24 Nikša Miletić Sport
15;15

Podijelite:

Neretvanski lađari u subotu 29.lipnja sudjelovali su na regati „Palio del Medeterraneo“ utrci tradicionalnih čamaca „gozzo“ (slično hrvatskom plovilu „guc“) u Tarantu na jugu Italije.

Gozzo voze dvojica veslača na duga vesla. Poziv lađarima je stigao od organiziratora kulturne uruge „Il Palio di Taranto“ koja organizira regatu i uz posredovanje hrvatskog veleposlanstva u Italiji. Ova regata se održava od 1986. pod imenom „Palio di Taranto“ na kojoj su sudjelovale samo lokalne domaće posade a prvi put ove godine (od kada se održava „Palio de Mediteraneo“-svojevrsni kup Mediterana) ima međunarodni karakter.

Čamci su inače dugi 4m, širine 1,4m i dubine 60 cm. Regata je održana na stazi dugoj 1,5 km u okviru trodnevne manifestacije pod nazivom Festa del Mare. Pobjedila je uigranija i vještija domaća posada Taranta kojima lađari sa par kratkih treninga po dolasku nisu mogli konkurirati. 

Nakon utrke svim sudionicima su dodijeljene plakete pred više tisuća ljudi, a hrvatski lađari su upravo predstavljani kao atrakcija i prva inozemna ekipa koja je nastupila na ovakvoj utrci. Hrvatski lađari u poznatim kockastim dresovima ta 3 dana u Tarantu su bili prava atrakcija. Mnogobrojni Talijani su prilazili sa zanimanjem i srdačno pozdravljali naše lađare, a talijanski veslači nisu propuštali priliku da se fotografiraju s lađarima i razmjene dresove. Hrvatski dres i hrvatska kapa je bila ta tri dana najtraženiji predmet u Tarantu.

Ovu manifestaciju lađari su iskoristili da prezentiraju turističku ponudu doline Neretve te su pozvali organizatore na ovogodišnji 16.maraton lađa koji će se održati 10.kolovoza na Neretvi.

Komentari

O autoru: Nikša Miletić

Magistar sam komunikologije, po prirodi idealist, u stvarnosti cinik sa rozim naočalama. Smatram kako je biti u mogućnosti ispraviti ili ukazati na nepravdu vjerojatno najveća legalna i legitimna moć koju pojedinac može imati.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana