Sport

Neretvanski lađari u Italiji

Neretvanski lađari u subotu 29.lipnja sudjelovali su na regati „Palio del Medeterraneo“ utrci tradicionalnih čamaca „gozzo“ (slično hrvatskom plovilu „guc“) u Tarantu na jugu Italije.

Gozzo voze dvojica veslača na duga vesla. Poziv lađarima je stigao od organiziratora kulturne uruge „Il Palio di Taranto“ koja organizira regatu i uz posredovanje hrvatskog veleposlanstva u Italiji. Ova regata se održava od 1986. pod imenom „Palio di Taranto“ na kojoj su sudjelovale samo lokalne domaće posade a prvi put ove godine (od kada se održava „Palio de Mediteraneo“-svojevrsni kup Mediterana) ima međunarodni karakter.

Čamci su inače dugi 4m, širine 1,4m i dubine 60 cm. Regata je održana na stazi dugoj 1,5 km u okviru trodnevne manifestacije pod nazivom Festa del Mare. Pobjedila je uigranija i vještija domaća posada Taranta kojima lađari sa par kratkih treninga po dolasku nisu mogli konkurirati. 

Nakon utrke svim sudionicima su dodijeljene plakete pred više tisuća ljudi, a hrvatski lađari su upravo predstavljani kao atrakcija i prva inozemna ekipa koja je nastupila na ovakvoj utrci. Hrvatski lađari u poznatim kockastim dresovima ta 3 dana u Tarantu su bili prava atrakcija. Mnogobrojni Talijani su prilazili sa zanimanjem i srdačno pozdravljali naše lađare, a talijanski veslači nisu propuštali priliku da se fotografiraju s lađarima i razmjene dresove. Hrvatski dres i hrvatska kapa je bila ta tri dana najtraženiji predmet u Tarantu.

Ovu manifestaciju lađari su iskoristili da prezentiraju turističku ponudu doline Neretve te su pozvali organizatore na ovogodišnji 16.maraton lađa koji će se održati 10.kolovoza na Neretvi.

Pročitajte još

MEMORIJALNI TURNIR ‘JOSIP ZVONO’ Pobjedu i ove godine odnijela Lokomotiva

Dulist.hr

9. KOLO 1. HRVATSKE LIGE Košarkaši poraženi u Zadru

Dulist

TRILER ZAVRŠNICA Square se s bodom vraća iz Vrgorca

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija