Županija

Neretvanska mandarina dobila zaštitu izvornosti u EU

Neretvanska mandarina dobila zaštitu izvornosti u EU

Povodom uredbe kojom je Europska komisija mandarini dodijelila zaštićenu oznaku izvornosti župan Nikola Dobroslavić i autori projekta „Neretvanska mandarina“ Dragan Crnomarković i Mijodrag Kiridžija održali su konferenciju za medije.

Župan je pohvalio autore projekta i istaknuo važnost zaštite, brendiranja i plasmana mandarine te dodao kako je sljedeći korak u tome ustroj Centra kompetencije. Stoga je najavio kako će u petak s gradonačelnicima i načelnicima iz doline Neretve te s proizvođačima razgovarati o daljnjim aktivnostima.

Kiridžija, ujedno i predsjednik Neretvanske udruge voćara „Mandarina“ Opuzen, je govorio o tijeku postupka zaštite mandarine. Naveo je kako je sve započelo u svibnju 2013. godine podnošenjem zahtjeva za registraciju Ministarstvu poljoprivrede, koje je u rujnu te godine donijelo Rješenje o registraciji oznake izvornosti naziva „Neretvanska mandarina“. Tako je i ovaj naziv postao zaštićen u Republici Hrvatskoj.

Zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake izvornosti „Neretvanska mandarina“ na razini Europske unije Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji u travnju 2014. godine te se nakon završene europske procedure, objavom navedene Uredbe Komisije, naziv „Neretvanska mandarina“ upisuje u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Drugi autor projekta, Dragan Crnomarković, zahvalio je Županiji na potpori te je naveo da je uzgoj mandarina u Neretvi započeo prije pet desetljeća. Dodao je kako je najveći uspon u uzgoju zabilježen zadnjih deset godina, od kada je država počela s poticajima za mandarine. Tako je prošle godine urod bio čak 80 tisuća tona. Crnomarković očekuje da će on doći i do stotinu tisuća tona.

Za odrađeni posao oko zaštite izvornosti mandarine Crnomarković je rekao da su proizvođači tek na pola puta. Naime, ističe kako sada sve dobiveno treba provesti na terenu i proizvesti vrhunske mandarine za zahtjevno europsko tržište.

Na konferenciji su sudjelovali i zamjenica župana Marija Vučković, direktorica Regionalne razvojne agencije DUNEA Melanija Milić te pročelnik za poljoprivredu Ivica Prović.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist