Zanimljivosti

Neretvanima jedini saveznik Vlada BiH

Neretvanima jedini saveznik Vlada BiH

Građanska inicijativa Spasimo dolinu Neretve uputila je priopćenje vezano za izjave predsjednika Vkade Zorana Milanovića tijekom saborskog aktualnog prijepodneva da se druga faza projekta 'Gornji horizonti' neće realizirati, ako studija utjecaja na okoliš pokaže da bi se njome zaslanila Neretva.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

– Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je jučer u Hrvatskom Saboru da se druga faza projekta 'Gornji horizonti' neće realizirati, ako studija utjecaja na okoliš pokaže da bi se njome zaslanila Neretva. “Ako će dovesti do zaslanjenja Neretve, pa onda nećemo graditi. Je li tome tako, to ćemo vidjeti, to će reći struka”, odgovorio je Milanović zastupniku Matušiću, tijekom saborskog aktualnog prijepodneva.

Matušić je upozorio na mogući štetni utjecaj izgradnje hidroelektrana na području istočne Hercegovine. Premijera je upitao zašto u pregovore o tom projektu nisu uključeni predstavnici županijskih i lokalnih vlasti te zašto potpredsjednik Vlade Radimir Čačić pregovara s predstavnikom jednog entiteta u BiH. “Imamo loša iskustva oko uključivanja lokalnih vlasti. Baš vaša županija odbija promijeniti prostorni plan kako bi trajekt mogao voziti tamo gdje je najkraće dok se ne izgradi most”, uzvratio je Milanović.

Građanska inicijativa Spasimo dolinu Neretve se pita:

Zašto Vlada RH i resorna ministarstva odbijaju uključiti legitimo izabrane predstavnike lokalne i županijske vlasti u pregovore o projektu koji se tiče stanovništva Dubrovačko-neretvanske županije, a napose općina i gradova u dolini Neretve?

Tek nakon velikog prosvjeda u Metkoviću 22.srpnja 2012. u organizaciji GI Spasimo dolinu Neretve  županijske vlasti su odlučile reagirati pa županija već dva mjeseca pokušava organizirati sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda, Ministarstava poljoprivrede, Ministarsva zaštite okoliša i prirode te jedinica lokalne samouprave i predstavnika građanske inicijative. Nikakvog odgovora do sada nije bilo.

Građanska inicijativa je također prije dva mjeseca uputila poziv premijeru i mjerodavnim ministarstvima da se očituju o navedenoj problematici, ali do dana današnjeg nema nikakve reakcije što samo potvrđuje ignorantski odnos Vlade i resornih ministarstava prema stanovništvu doline Neretve.

Jedina dosadašnja Vladina aktivnost po navedenom pitanju je sporazum prvog potpredsjednika hrvatske vlade Radimira Čačića i Aleksandra Džombića, premijera Republike Srpske o zajedničkoj gradnji HE Dubrovnik 2, iza kojeg  je vješto prešućena pozadina, da je za realizaciju ove investicije neophodno Republici Srpskoj dati i suglasnost za nastavak druge faze, za neretvansku dolinu kobnog projekta "Gornji horizonti"

Podsjećamo kako je navedeni sporazum Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ocijenio protuustavnim.

Građanska inicijativa sa žalošću konstatira da je građanima neretvanske doline do sada jedini saveznik u borbi protiv nastavka ovog suludog projekta Vlada Federacije BiH koja je na sjednici održanoj 5.rujna 2012. odbila dati pozitivno mišljenje o Studiji procjene utjecaja na okoliš, te samim time  i suglasnost za provođenje daljnjih aktivnosti na projektu Gornji horizonti u Republici Srpskoj.

Na kraju, upućujemo apel Predsjedniku hrvatske Vlade da ne šalje svog potpredsjednika na daljnje dogovore o projektu za kojeg  tvrdi da ga neće provoditi ako je štetan. Logičan slijed je da se utvrdi karakter projekta pa ga se onda podrži i počne provoditi.
Na žalost hrvatska Vlada čini obrnutno. Prvo se projekt podrži, odluči ga se provoditi, a naknadno će se  raspraviti je li štetan  pa ako je štetan onda će od njega odustati!?" – navodi se u priopćenju Građanske inicijative za spas Neretve.

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist