Politika

“Nerealan i neostvariv”

"Nerealan i neostvariv"

Sto milijuna kuna kredita koji su predviđeni u proračunu za 2012. godinu je nerealno i neostvarivo u ozračju opće krize i štednje – rekla je uvodno predsjednica dubrovačkog HDZ-a Dubravka Šuica na konferenciji za novinare.

Na konferenciji članovi HDZ-a dotaknuli su se svih važnijih tema sa prošlotjedne sjednice Gradskog vijeća.
– Nismo protiv projekata i jesmo za kapitalne infrastrukturne projekte koji su davno započeli još projektom Južni Jadran u kojem je predviđeno i groblje Dubac i čvorište na Ilijinoj glavici – dodala je Šuica osvrnuvši se na groblje Dubac i moguće odustajanje od toga projekta.

– U Zakonu o lokalnoj upravi i samoupravi piše da se općine mogu udruživati da bi realizirale komunalne projekte. S druge pak strane groblje na Nuncijati nikad nije bilo predviđeno u Prostornom planu i GUP-u Grada Dubrovnika. Ne postoji ni DPU. Postojalo je u prijedlogu PP-a u kojem je rađena i studija o tome, ali smo se vratili na stari plan želeći da dubrovačko područje bude jedinstveno.

Dakle došlo je do manipulacije javnosti jer kad je došla nova gradska vlast na čelu s Vlahušićem zbog čega nisu odmah krenuli sa Nuncijatom, zašto su počeli raditi dalje na sporazumu koji smo potpisali s Općinom Župa dubrovačka. Neistine su da postoje prepreke u realizaciji groblja Dubac – naglasila je Šuica. Na konferenciji je bilo riječi i o nedavnoj ovrsi Vodovoda nad dubrovačkom Općom bolnicom zbog neplaćanja vode.

– 2006., 2007, 2008,2009. dubrovačkoj Općoj bolnici, kojoj je Vlahušić bio na čelu, naša je gradska uprava iz proračuna izdvojila 14,3, milijuna kuna za rad, premda nije u nadležnosti Grada već Županije. Kupili smo CT, surađivali smo na svim projektima, izgradili heliodrom, nismo gledali je li na njenom čelu politički rival i nismo radili ovrhe premda je bilo dugova prema HEP-u, Vodovodu, Gradu jer Grad nismo gledali kao tvrtku – naglasila je Šuica dodavši:

– Ova gradska uprava otvorila je probleme sa bolnicom, grobljem, Libertasom, Vrtlarom, kulturom,  nema teme u koju se nisu dirnuli i napravili pomutnju – zaključila je Šuica.  

– Prijedlog proračuna trebao je ići prema štednji i racionalizaciji, upirati na razvojnost našeg kraja, no dobili smo prijedlog sa nebuloznim zaduživanjima od 100 milijuna kuna što pokazuje neodgovornost s ciljem da bi se zamaglilo i ne učinilo ovo što je trebalo napraviti.

Predviđeni su  prihodi koji su neostvarivi. Jer bi predviđeno povećanje od poreza i prireza građana od preko 6 posto značilo da će se zaposliti preko 1000 ljudi u našem Gradu, ali očekujemo da će stupanjem na dužnost nove vlade, kad svi razgovori vode k tome da će proračun biti restriktivan uz najave o mogućem otpuštanju zaposlenih iz javne uprave, doći do smanjenja prihoda od poreza i prireza. Vijećnici SDP-a kao da su iz neke druge koalicije, otvorenih usta šute i kao djeca slušaju basne što pokazuje njihovo neodgovornost – naglasio je  Antun  Kisić osvrnuvši se i na imenovanje nezavisnog vijećnika Pera Vićana u Odbor za izgradnju groblja na Dupcu kometirajući to riječima "To vam je uvođenje lisca u kokošinjac da čuva kokoši".

Na novinarsko pitanje kako komentira mogući odlazak SDP-ove vijećnice Ane Miličić Kordić iz Gradskog vijeća, Kisić je naglasio:
– Zbog istog razloga su svojedobno otišli i Mladen Gojun i Joško Mikulić jer nisu htjeli biti marionete. Izrazio sam tada žaljenje zbog njihova odlaska. Ana Kordić je bila najavljena kao mlada nada i mislim da će nakon nje kadar biti manje kvalitetan – dodao je Kisić.  

Na novinarsko pitanje zašto se još nisu obratili novinarima nakon gubitka na parlamentarnim izborima, Dubravka Šuica je rekla kako nisu htjeli ništa komentirati prije županijskog odbora HDZ-a, koji je nedavno održan i  na kojem se raspravljalo o izborima, ali nisu doneseni nikakvi konkretni zaključci, dok se tek treba održati gradski odbor HDZ-a.

– Naravno da je riječ o porazu, , ali ponavljam da su rezultati solidni s obzirom u kakvim su se okolnostima održali – zaključila je Šuica dodavši kako slijedi analiza izbornih rezultata te kako nije razgovarala s bišom premijerkom Jadrankom Kosor o rezultatima izbora. Nije željela komentirati ni koaliciju s Kerumom.
 

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist