Natrag
23.4.2019 08:08

facebook

twitter

google

rss

dulist

‘Neprihvatljivo je rezati granu na kojoj sjedimo’

14.10.2013 @ 13:19 Nikša Miletić Politika

Podijelite:

U prostorijama HDZ-a predstavnici županijskog HDZ-a Branko Bačić, Nikola Dobroslavić i Frano Matušić održali su konferenciju za novinare.

Ovaj trojac iskoristio je tako priliku da se obruši na Vladinu ekonomsku politiki, a ponajprije na poreznu politiku koju vode Banski dvori.

Motiv pressice HDZ-ovcima je bila nova porezna represija na poduzetnike u obliku ovrha za iznose preko dvije tisuće kuna, povećanje međustope poreza u turizmu s 10 na 13 posto, ukidanje porezne olakšice na kupnju prve nekretnine, te ukidanje poticaja na stambenu štednju.

-Rezultati ove Vlade su katastrofa. U ovoj godini ponovno imamo pad BDP-a, od početka godine izdano je 30 posto manje građevinskih dozvola, sve kreditne agencije rejting su nam bacile u smeće – rekao je uvodno predsjednik ŽO HDZ-a Branko Bačić.

-Prvi put otkada pratimo nezaposlenost već je u kolovozu primjećen trend rasta nezaposlenosti – istaknuo je Bačić te dodao kako Hrvatskoj uskoro predstoji donošenje proračuna koji je već sada probio predviđeni deficit.

-Umjesto 10 milijardi koliko je bilo planirano, već sada smo na 13 milijardi, a ako se nešto bitno ne dogodi na kraju godine taj deficit će biti rekordnih 17 milijardi kuna – rekao je Bačić te dodao kako Vlada partijskom linijom oprašta dugove velikim poreznim dužnicima, a gazi male poduzetnike.
-Takvih primjera imamo i u Dubrovniku – rekao je Bačić, no na novinarski upit na koga točno misli odgovorio je kako njegova saznanja dolaze – iz medija.

Povećanje međustope PDV-a s 10 na 13 posto je jako loša poruka investitorima, a i ovih 10 posto je veća stopa nego u našim konkuretskim zemljama – istaknuo je pak župan DN Nikola Dobroslavić te dodao kako hotelijeri i tako i tkao teško preživljavaju.

-Ugovori za sljedeću godinu već su potpisani u srpnju i kolovozu tako da će cijeli trošak te promjene u cijeni morati onda snositi hotelijeri – rekao je Dobroslavić te zaključio kako je 'neprihvatljivo rezati granu na kojoj najviše sjedimo'.

Frano Matušić pozvao je pak Vladu da objavi popis tvrtki kojima su oprošteni porezni dugovi na jednak način na koji je objavljen stup srama, kako bi bilo razvidno po kojoj liniji se otpisuju tolika porezna potraživanja.

-Danas imamo situaciju, otkada je bivši prvi potpredsjednik Vlade pošao u zatvor da državu vodi blagajnik. Ne znam nijednu uspješnu instituciju koju vodi blagajnik, to trbeju raditi ljudi s vizijom, a blagajnici samo prate njihove ideje – zaključio je Matušić.

 

Komentari

O autoru: Nikša Miletić

Magistar sam komunikologije, po prirodi idealist, u stvarnosti cinik sa rozim naočalama. Smatram kako je biti u mogućnosti ispraviti ili ukazati na nepravdu vjerojatno najveća legalna i legitimna moć koju pojedinac može imati.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana