Crna kronika

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA Oslobođen don Ivica Sinanović

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA Oslobođen don Ivica Sinanović

Don Ivica Sinanović nepravomoćno je oslobođen svih optužbi za ubojstvo Marka Kraljevića. Odlučio je danas Županijski sud u Dubrovniku na ponovljenom suđenju.

-Sretan sam s ovim ishodom. Iskreno mi je žao zbog gubitka života i izražavam sućut obitelji Kraljević, jer do toga nije trebalo doći. Ubuduće ću se baviti humanitarnim radom – rekao je medijima nakon izricanja presude don Sinanović.

-Zadovoljan sam jer smo dobili potvrdu onog što smo od početka tvrdili. Da je na strani don Ivice Sinanovića se radilo o nužnoj obrani ili barem prekoračenju nužne obrane uslijed straha prouzrokovanog ničim izazvanim napadom. Sud je prihvatio drugu varijantu, prekoračenje nužne obrane, pa je u tom slučaju usključena krivnja počinitelja i primjenom zakona ga treba osloboditi optužbe. Presuda je na tragu ukidne odluke Vrhovnog suda, koji je zbog niza pogreški i nezakonitih stajališta ukinuo ranije donesenu presudu. Ipak, moramo biti oprezni i čekati pisano obrazloženje presude te u konačnici očekivati pravomoćnu odluku Vrhovnog suda – istaknuo je Sinanovićev odvjetnik Gašpar Lujak.

Podsjetimo, Vrhovni sud u svibnju ove godine ukinuo je nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Dubrovniku kojom je prije tri godine svećenik Ivica Sinanović proglašen krivim za ubojstvo Marka Kraljevića i osudio na četiri i pol godine zatvora.

Presudom Vrhovnog suda postupak je vraćen na početak. Inače prema optužnici iz 2012. godine župniku iz Banića stavljalo se na teret ubojstvo na mah. Sve se, podsjetimo, dogodilo oko 1,20 sati 22. svibnja 2012. godine u Banićima, u prizemlju Župnog ureda. Marko Kraljević tada je, pisalo je u optužnici DORH-a, bez povoda i u alkoholiziranom stanju u došao pred Župni ured vičući i prijeteći. Udarcem noge otvorio je zaključana ulazna vrata i tako ušao u Župni ured, te potom nogom udario u vrata dnevnog boravka; i nakon što ga je Marko Kraljević udario šakom u lice, a što je kod Ivice Sinanovića, prouzročilo snažno uzbuđenje i bijes, pisalo je u optužnici, Sinanović je udario Marka Kraljevića šakom u predjelu lica. Tužiteljstvo je tvrdilo kako ga je Sinanović, nakon što je Kraljević od prvog udarca pao na pod, šakom više puta udario po licu uslijed čega je Kraljević zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život te preminuo.

Sinanović je od početka suđenja tvrdio da nije kriv, te da je postupao u nužnoj obrani.

– Nisam kriv. Nisam se prepustio da me ubije. Žao mi je zbog svega, i da sam znao što će se dogoditi, vjerojatno bih otišao iz Župnog dvora – istaknuo je Sinanović na čitanju optužnice, ostavši pri svom ranijem iskazu:

– Udarao je i psovao mi ‘Četniče ubit ću te, majku ti tvoju!“ Bojao sam se za život. Udarao sam ga dok je stajao kako bi ga onesposobio. Kad je pao pokušao sam mu pomoći, izvadio sam mu jezik da se ne uguši u krvi te sam okrenuo na bok – istaknuo je tada Sinanović.

U obrazloženju Vrhovnog suda iz svibnja isticalo se kako su ‘zaključci prvostupanjskog suda preuranjeni, proizvoljni, neutemeljeni i pogrešni jer ne proizlaze iz utvrđenog činjeničnog stanja’, zbog čega se predmet vratio na ponovno suđenje pred potpuno izmijenjeno vijeće.

Tužiteljstvo je i ovog puta najavilo žalbu na nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Dubrovnika.

Pročitajte još

HTIO POMOĆI PRIJATELJU, NA KRAJU JE POKRADEN Pustio ga u stan, on mu ukrao nakit

Dulist

Sudac istrage odbio odrediti istražni zatvor maloljetnim nasilnicima iz Uvale

Dulist

OTKRIVENO ZLOČINAČKO UDRUŽENJE U Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 305 kilograma marihuane

Dulist